Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλή Χρονιά !!!!!!!!!




Χρόνος; Ποιος απ όλους;
Χρόνος Κβαντικός, Γραμμικός, Φρακταλικός, Άπειρος, Στατικός. Χρόνος δημιουργικός, χρόνος για χάσιμο, για πέταμα, χρόνος υπαρκτός ή ανύπαρκτος. Τι είναι τελικά ο χρόνος;
Ο Χρόνος υπάρχει πάντα όπου υπάρχει η λέξη “υπάρχει” και “πάντα”. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει πάντα.
Αυτές οι δύο λέξεις, “υπάρχει” και “πάντα” αλλά και οι λέξεις γενικότερα κάνουν τον χρόνο στην γραμμική του μορφή να υπάρχει. Ο κόσμος των λέξεων και των σκέψεων αλλά και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε κάνουν τον χρόνο να υπάρχει. Άλλωστε αυτές είναι που δημιουργούν και τον χρόνο και τον χώρο.

Είμαι σίγουρη πως αν το σκεφτούμε πολύ θα το χάσουμε , οπότε ας μείνουμε στα τετριμμένα. Ευχούλες πολλές γλυκές και κατανοητές για όλους ..... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!
                                                                                 "Vaia"

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Εκ του κανα..πέως !!!!!!!!!!!!

  


  Συχνά ακούγεται η φράση « εγώ θα το έκανα καλύτερα» και δεν αναφέρομαι στο να γράψω μια καλύτερη έκθεση από κάποιον άλλον ή να κάνω ωραιότερα γράμματα από κάποιον άλλον στην αντιγραφή ενός κειμένου , μιλάω για διαχείριση μιας κρίσης που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα, ή μια διαπραγμάτευση που έχει να κάνει με πολλά άτομα και πολλές συνισταμένες. Σ’ αυτό  το σημείο το μόνο που δεν μπορείς να πεις είναι θα το έκανα καλύτερα , αυτή η φράση είναι απλώς μια εικασία που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, διότι για να πεις ότι κάτι θα το έκανες καλύτερα θα πρέπει να έχεις τις γνώσεις που απαιτούνται για το συγκεκριμένο θέμα και οι συνθήκες να είναι ίδιες, πράγμα,  λογικά και επιστημονικά αδύνατον, διαφορετικά ναι, καλύτερα δεν το γνωρίζουμε.

  Όταν λοιπόν κρίνουμε από την πολυθρόνα ή τον καναπέ του σπιτιού μας να είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας , τα αααα ουυυυ και ουγκ μόνο με γελοιότητα συνάδουν και ουδεμία σχέση έχουν με σοβαρότητα .Generally speaking…… 

                                                                             "Vaia"

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

BBC Panorama Apple's Broken Promises 2014 [Workers Life...]




The truth behind the Apple dream ……
They claim to be an Ethical and responsible company, "Kiss my ass Apple". 
BBC investigate the supply chain and factories and see what they discovered in China, the country were the Apple dream is manufactured ........

Κήνσορες και Θεράποντες , όχι του Εκο του Ελληνικού Κοινοβουλίου !!!!!!



  Το ιστορικό έχει ως εξής (εν περιλήψει) , στις 6/12 εμφανίζεται ο Θεράποντας Παυλάκης στην Εισαγγελία και καταγγέλλει ότι κάποιος (? ) προσπάθησε να τον δωροδοκήσει , για του λόγου το αληθές προσκομίζει ντοκουμέντο με εικόνα χωρίς ήχο, το οποίο πέρασε πρώτα από την τεχνική επιμέλεια του Κήνσορα Λάκη (Ο κήνσορας στην Αρχαία Ρώμη πραγματοποιούσε μεταξύ άλλων και τον ουσιαστικό έλεγχο των ηθών) εδώ γελάμε!!!! Σε επιμονή του Εισαγγελέα να αναφέρει ο Παυλάκης το όνομα του δωροδοκούντα, αρνείται και υπεκφεύγει συστηματικά , στις 12/12 ξαναεμφανίζεται στην  Εισαγγελία με ηχητικό ντοκουμέντο χωρίς εικόνα και φυσικά αρνείται και πάλι να αναφέρει το όνομα του ανθρώπου που προσπαθεί να τον δωροδοκήσει , με μία διαφορά , κατόπιν πολλών πιέσεων αποκαλύπτει μόνο ότι δεν είναι κυβερνητικός. Η Εισαγγελία παροτρύνει τον Παυλάκη να συνεχίσει την συνομιλία με τον άγνωστο (Χ) και να κλείσει ένα ραντεβού για να γίνει η συναλλαγή, η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί νόμιμα και αφού έγινε το σπίτι του Παυλάκη αστακός από την αστυνομία ,ο εν λόγω , δεν εμφανίσθηκε (άνθρακας ο θησαυρός) , αμέσως μετά από το φιάσκο είδε και αποείδε ο Παυλάκης πήρε εντολή από το άλλο σαΐνι τον Πάνο και πήρε σβάρνα τα κανάλια για να κάνει το μπάχαλο πράξη και ω του θαύματος μέχρι το βράδυ, ξέραμε ποιος ήταν ο επίδοξος λαδωτής του Παυλάκη, ο Γιώργος Αποστολόπουλος.     Ποιος είναι αυτός ο κύριος? Βίος και πολιτεία , Μεγαλοτραπεζίτης Γερμανικής Τράπεζας ,τι άλλο θα μπορούσε εξάλλου ,  σύμβουλος του Γιωργάκη ,του Αντωνάκη , του Πάνου, σε οικονομικά θέματα , παρόν στις συνδιαλλαγές του Πάνου με τον Αλέξη, γενικά ο άνθρωπος που μπαίνει παντού , ένα είδος πασπαρτού, κινεί τα νήματα όλου του πολιτικού συστήματος εδώ και πολλάααααα χρόνια….

  Αν μετά από αυτά που ακούσατε βρεθεί βουλευτής που θα έχει αρχ….α να ψηφίσει μπροστά στα επικριτικά βλέμματα των συναδέλφων του για ΠτΔ, εμένα να με φτύσετε , αλλά το καλύτερο έρχεται ,αν βρεθεί Έλληνας που θα ξαναψηφίσει αυτούς που σκηνοθέτησαν και εκτέλεσαν άψογα αυτό το έργο , προσέξτε τις εκφράσεις , όχι μόνο τους εκτελεστές αλλά και τους σκηνοθέτες , συνήθως οι σκηνοθέτες δεν φαίνονται στο ευρύ κοινό, όλα όμως είναι απλά μαθηματικά , κάντε τις πράξεις και θα το βρείτε , είναι άξιος της μοίρας του και καλόν είναι να φύγει από την Ελλάδα γιατί με την ψήφο του καταστρέφει και μένα, κοινώς ουστττττττττττττ

                                                                                 "Vaia"

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Μήπως πάσχουμε από το «γονίδιο του Χόμερ Σίμπσον»?



  Κοντή μνήμη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν οι πάσχοντες από  Άνοια ,με την ποιο γνωστή σε όλους μας μορφή του Αλτσχάιμερ , τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών και θα προσθέσω ακόμα μια κατηγορία που η  Διεθνής Ιατρική κοινότητα αγνοεί, τους Έλληνες .
  Αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν (κολοτούμπα) και αναφέρονται πάντα στους Πολιτικούς , δυστυχώς για την Ελλάδα, είναι ένα σπορ που το αγαπούν πολύ και οι πολίτες αυτής της χώρας,  μιας και οι Πολιτικοί, μην ξεχνάμε, προέρχονται από τους Πολίτες, αλλά μας αρέσει πάντα όταν κρίνουμε κάποιους ή κάποια κατάσταση να αποστασιοποιούμαστε, ίδιον της ανθρώπινης συμπεριφοράς .
   Θα αναφέρω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα που όταν το άκουσα χτύπησε το καμπανάκι του θυμού και για να το μετατρέψω σε κάτι εποικοδομητικό είπα να γράψω, το θέμα Προβόπουλου, που ενώ κατηγορήθηκε στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ,  όταν ακόμα ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα είναι το καλό παιδί και ο Στουρνάρας ο σημερινός Διοικητής ΤτΕ ,είναι το μαύρο πρόβατο , ποια είναι η διαφορά τους ? Ο χειρισμός του ιδίου προβλήματος με διαφορετικό τρόπο , ο Προβόπουλος αντί να πει ευθέως στον Ελληνικό Λαό το πρόβλημα ελλείμματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα , φρόντισε να ενημερώσει την Πολιτική ηγεσία για να πράξει αυτή κατά το δοκούν και όπως όλοι γνωρίζουμε τα σκάτωσε, κοινώς ο κ. Προβόπουλος τα πέταξε κάτω από το χαλί για να μην φαίνονται, μια ενέργεια που κατηγορήθηκε δριμύτατα από τον κ. ΤΣΙΠΡΑ , σήμερα είναι το καλό παιδί και άξιο παλικάρι , ερωτηθείς δε από δημοσιογράφους για το παρελθόν αντιπαράθεσής του με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε : "δεν παίξαμε και μπουνιές με τον κ. Τσίπρα». Έτσιιιιιιιιι και ο κ. Στουρνάρας που επέλεξε να ενημερώσει τον Ελληνικό Λαό , λέγοντας σε δημοσιογράφους «Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας», είναι ο κακός της υπόθεσης , αλαλούμ σου λέω ….
   Συμπέρασμα ,όταν περνάν τα χρόνια όλα αμβλύνονται, τα ντους και τα ντοντ ακόμα και η μνήμη μας , ειδικά όταν έρχεται ο χρόνος της κάλπης.
   Να διευκρινίσω και κάτι ακόμα , το Τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη, ελέγχεται από τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και ο νοών νοείτω , η διαφωνία τους λοιπόν ήταν αν θα το κρύψουν από τον Ελληνικό λαό ( Προβόπουλος 2009) ή αν θα το πουν στον Ελληνικό λαό (Στουρνάρας 2014) .
   Και θα κλείσω με ένα ρητορικό ερώτημα γιατί ξέρω ότι δεν θα πάρω απάντηση, την αλήθεια την θέλουμε ή όχι και αν την ακούσουμε είμαστε αρκετά ώριμοι να την χειριστούμε ή όχι !!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας , thinkkkkkk.

                                                                                                                                        "Vaia"

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Αρχίζει η Θεατρική Παράσταση , αλλά μην μείνετε Θεατές , γίνετε Μέτοχοι !!!!!!!!!!!!!

  

  Ο λόγος που επισπεύθηκαν τα πράγματα στις πολιτικές εξελίξεις δεν μπορώ να τον κατανοήσω , σενάρια μπορώ να κάνω πολλά , και τώρα που μπήκε στο τραπέζι το θέμα τώρα αρχίζει και το μεγάλο παζάρι της καρέκλας (βλέπετε αυτά πάνε πακέτο), το μεγάλο δούναι και λαβείν απ’ όλες τις πλευρές , το πιο ηλίθιο σύστημα που το ζούμε εμείς οι μεγαλύτεροι συνέχεια, η εκλογή προέδρου, ρυθμιστής των εξελίξεων , θαρρείς και κάνει ο Πρόεδρος την διαφορά , πότε επιτέλους θα το καταλάβουν οι ειδήμονες ότι πρέπει να καταργήσουν συνταγματικά αυτόν τον Θεσμό.
  Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που θα ζήσουμε το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο , θα πάρουμε μια γερή δόση για το τι σημαίνει Θέατρο , διότι αγαπητοί αν θέλεις να λέγεσαι Πολιτικός θα πρέπει να έχεις σπουδάσει Θέατρο , όχι σαν τον Ρουβά που χωρίς να έχει σπουδάσει κάτι ανάλογο έπαιξε Βάκχες και θεωρήθηκε τόσο καλός που του χορηγήθηκε το βραβείο Κάρολος Κουν στην κατηγορία του αρχαίου δράματος , τι θα ζήσω ακόμα η γυναίκα και πόσο να αντέξει ακόμα ο εγκέφαλός μου πριν πάρει την ζωή του στα χέρια του και κλείσει τελείως τη λάμπα και μου πει αντε γειαααααααα και θα έχει και δίκιο.
  Είπα να πάρει την ζωή του στα χέρια του και μου ήρθε στο μυαλό ένα άλλο μεγάλο ευτράπελο των ημερών, οι σπουδές του άξιου απογόνου του Νάσιουτζικ , περί Ρωμανού ο λόγος , τι να πιάσω και τι να αφήσω γι’ αυτό το γεγονός, να πω για την Ελληνική γνώμη που αποφάσισε να βάλει γυαλιά με φακούς ειδικής παραγγελίας και να τα δει όλα τελείως διαστρεβλωμένα? Που αποφάσισαν να βαφτίσουν το κάψιμο των Τραπεζών, απαλλοτρίωση? Που οι λεηλασίες ,θεωρήθηκαν αναδιανομή πλούτου? Το κάψιμο των καταστημάτων και το πέταμα του ιδρώτα των ιδιοκτητών τους , θάνατο στον συντηρητισμό? Πρέπει να αλλάξω λεξικό και να στείλω τους γονείς και τους δασκάλους μου στην πυρά για όλα τα λάθος πράγματα που μου μάθανε …. Πχ. Σεβασμός και αγάπη στον συνάνθρωπο , διάλογο με την διαφορετική άποψη και όχι επιβολή της άποψής μου με φασιστικούς τρόπους , (ουφφφφ είπα επιτέλους και εγώ αυτήν την λέξη ) βρήκα την ευκαιρία να την κολλήσω και δεν την άφησα να πάει χαμένη .     

  Και επανέρχομαι στο πρώτο Θέμα της εκλογής Προέδρου, πως το κόβω το σενάριο «σκεπτόμενος ο Σαμαράς λίγο την πάρτη του (να τα λέμε και αυτά) ανεξάρτητα από το κόστος της επιλογής του για την Ελλάδα (να πάει να χεστεί δεν μας νοιάζει),είπε μέσα του (και έξω του) γιατί να βγάλω εγώ την καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και να στρώσω το χαλί της ομαλής μετάβασης στον Τσίπρα?  Ας θέσω λοιπόν θέμα Προέδρου και αν θέλει η Βουλή και όλα αυτά τα καλάααααα παιδιά, ας θέσουν εαυτόν προ των ευθυνών τους και ο Τσίπρας ως ονειρεύεται, ας πάει σε εκλογές αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και αν έχει το πολυπόθητο αποτέλεσμα, ας αντιμετωπίσει αυτός την Τρόικα και τις καυτές πατάτες »

                                                                                     "Vaia"

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ουγκ Κραουνάκης ...........


 Απόσπασμα από συνέντευξη Κραουνάκη στην εκπομπή της Κατερίνας Καραβάτου :
«Ήρθε φίλος από τη βόρεια Ελλάδα και μου έλεγε: "Πόσα χρόνια μιλάνε οι Βορειοελλαδίτες ελληνικά; Εκατό; Μιλάγανε βουλγάρικα πριν τις απελευθερώσεις. Σου λένε δεν καταλάβαιναν την ελληνική πάνω από τη Λαμία!».
 Το τι μπορεί να ξεστομίσει το στόμα ενός ηλίθιου αδαή είναι απελπιστικό και συνάμα κακό για την πνευματική υγεία, γιατί Θεέ μου όλοι πετάνε και μια παπάρα που ακούσανε για να φανούν ενημερωμένοι ?  Έλεος και θέλει το εν λόγω πράμα να λέγεται καλλιτέχνης ολκής και να θεωρεί εαυτόν ανώτερο και από κάθε πολιτικό, ο απολίτιστος γλύφτης του κερατά, που κατέβηκε από τα δέντρα και νόμισε ότι έγινε άνθρωπος , πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο δίποδο ή έκρηξη στον νεοφλοιό δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμα στην παθητική προσαρμογή στο περιβάλλον και όχι στην ενεργητική παρέμβαση, γι’ αυτό ίσως και δεν ακολούθησε αυτό που σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ακολούθησε αυτό στο οποίο μπορούσε να προσαρμοστεί, όσο για τον φίλο του που του μετέφερε αυτήν την πληροφορία θα χρησιμοποιήσω την λαϊκή ρύση «όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα» , Εξάλλου όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , μεγαλύτερη βρωμιά από το σταρ(μην χέσω) σύστεμ δεν υπάρχει , βρωμάει και ζέχνει το απέραντο αυτό κρεβάτι και ο νοών νοείτω και εδώ έρχεται το αιώνιο ερώτημα είναι αρκετή η πανεπιστημιακή μόρφωση για να σε κάνει ακέραιο, σωστό, ενημερωμένο, έξυπνο ? Ή απλώς το κολλάς στον τοίχο να έχεις να το βλέπεις ή εάν θέλεις σε κάτι να είναι χρήσιμο το χρησιμοποιείς για κωλόχαρτο?
 Προτείνω στον Κραουνάκη να διαβάσει το παρακάτω βιβλίο,  Αρχαία Μακεδονία: γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός και αυτό για να τον αποτρέψω να πετάξει στο μέλλον κάποιο άψητο τούβλο , βάζω δε και φωτό του συγκεκριμένου βιβλίο για να μην χαθεί στην μετάφραση το βλήμα:


  Ή αν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το μελετήσει, ας διαβάσει το ρεζουμέ παρακάτω :

Οι τέσσερις μελέτες του τόμου συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η αρχαία Μακεδονία και η γλώσσα της αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού, πολιτισμικού και γλωσσικού τοπίου της αρχαίας Ελλάδας, έχοντας διατηρήσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να ήταν κοινά και με τα υπόλοιπα ελληνικά φύλα σε μια παλαιότερη περίοδο. Τα δεδομένα που έφερε στο φως η νεότερη έρευνα αναδεικνύουν πόσο οικείος με καθετί ελληνικό είναι ο συγκεκριμένος γεωγραφικός-πολιτισμικός χώρος και ταυτόχρονα πόσο διαφορετικός, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, και πρωτότυπος, χαρακτηριστικό κάθε μεγάλου και δημιουργικού πολιτισμού. Όσο για τη γλώσσα, αυτή εντάσσεται με βεβαιότητα πλέον στην ομάδα των βορειοδυτικών ελληνικών διαλέκτων (δωρικές).

                                                                                        "Vaia"

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο Πλούτος της Ελληνικής Γλώσσας !!!



 Η Ελληνική γλώσσα διαθέτει έναν πλούσιο αριθμό λημμάτων και έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό τύπων των παραπάνω λημμάτων , παρ’ όλα αυτά οι Νεοέλληνες αποφάσισαν να διαγράψουν από το λεξιλόγιό τους αυτόν τον πλούτο για να περιγράψουν ιδέες , σκέψεις, συναισθήματα και επικεντρώθηκαν στην χρήση ορισμένων λέξεων που ανάλογα με το πώς αισθάνονται δίνουν (στην ίδια λέξη) και το ανάλογο νόημα.
  Μία από αυτές τις λέξεις είναι και η λέξη Μαλάκας , έχει φυσικά και αυτό το αναγνωρίζω, αρχαιοελληνικές ρίζες εξ’ ού και το περίφημο «φιλοκαλοῦμεν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας» του Θουκυδίδη από τον «Επιτάφιο του Περικλή», στο συγκεκριμένο απόσπασμα σημαίνει μαλθακότητα , σαν λέξη υφίσταται και στα Λατινικά «malakia» που σημαίνει ήρεμη θάλασσα, η σημασία του αυνανισμού στην λέξη , δόθηκε μεταγενέστερα  και πολύ αργότερα ταυτίσθηκε και με την διανοητική ανεπάρκεια ή εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξ’ ού και η φράση «μαλάκυνση εγκεφάλου».
  Ας επικεντρωθούμε τώρα στην ερμηνεία που έχει η λέξη σήμερα , είναι ουσιαστικό και σημαίνει κυριολεκτικά ο αυνανιζόμενος ή αυνάνας από το βιβλικό πρόσωπο  της Παλιάς διαθήκης Αυνάν, ο οποίος για να μην χάσει τα πρωτοτόκια που περιήλθαν στον ίδιο μετά τον θάνατο του αδελφού του "όταν εισήρχετο προς την γυναίκα του αδελφού αυτού εξέχεεν επί της γης του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού", αυτό φυσικά είχε σαν συνέπεια την θανάτωσή του από τον ίδιο τον Γιαχβέ.
  Στο παρελθόν η λέξη είχε άσχημο νόημα (όχι ότι δεν έχει σήμερα) απλώς την εξελίξαμε σε κάτι ποιο οικείο , τόσο οικείο δε που την ακούμε στον δρόμο και σαν φιλική προσφώνηση «γεια σου ρε μαλάκα», την κολλάμε σε ότι θέλουμε να πούμε , «τι κάνεις ρε μαλάκα» «πως από δω ρε μαλάκα» και πάντα με την προσθήκη του ρε , αυτά τα δύο πάνε πακέτο , η συγκεκριμένη λέξη έχει αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα επίθετα που θέλουμε να απευθύνουμε στους συνανθρώπους μας , ξεκινώντας από τους φίλους , τι κάνεις.... φίλε, κολλητέ, αγαπημένε, όμορφε , φίλτατε και πολλά άλλα , το ίδιο ισχύει και για τους εχθρούς μας ή αυτούς που αντιπαθούμε , ηλίθιε , βλάκα, ανέραστε, βλαμμένε , ξενέρωτε…… λες ένα μαλάκα και ξεμπερδεύεις . Πόσο πιο φτωχή έγινε η γλώσσα μας πφφφφφφφφφφφ
  Η συγκεκριμένη λέξη φυσικά έχει και παράγωγα , όχι που δεν θα είχε , εδώ μιλάμε για εξέλιξη όχι αστεία: μαλάκω , μαλακισμένη (τα θηλυκά), μαλακισμένος , μαλακία (η πράξη), μαλακάκος (όχι θα έλειπε το υποκοριστικό) ,μαλακιστήρι, , μαλακούλης (όπως γλυκούλης), επίσης έχουμε και τα σύνθετα : μαλακόφατσα, μαλακοπίτουρας, μαλακοκαύλης, αρχοντομαλάκας, αρχιμαλάκας, χοντρομαλάκας, μαλακομπούκωμα και ο κατάλογος συνεχίζεται ……...

  Γιατί αγαπητοί μου εφόσον χρησιμοποιείται ευρέως , θεώρησα καθήκον μου να την αναλύσω ,για να μάθουμε και την ιστορική της προέλευσή.

                                                                                 "Vaia"

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Pass The Salt

Είναι η ανισότητα κατάρα ? Ή έτσι θέλουν να σκεφτόμαστε ?




 «Ταινία στον κινηματογράφο «το κορίτσι από την Τεργέστη» πρωταγωνίστρια Ορνέλα Μούτι στα νιάτα της και στις μεγάλες της ομορφιές… σε κάποια σκηνή η αγαλματένια Ορνέλα εμφανιζόταν να  μπαίνει στην θάλασσα κουρεμένη γουλί και ολόγυμνη, τα αρσενικά της αίθουσας αλαφιάστηκαν και το συριστικό σίγμα βγήκε ταυτόχρονα από δεκάδες χείλη σαν από συνεννόηση.
Δύο ώριμες κυρίες προφανώς ενοχλήθηκαν από τον ομόθυμο θαυμασμό.
-Άκου πως κάνουν … είπε η μία.
Η άλλη έσπευσε να την καθησυχάσει:     Έλα μωρέ , βάφονται αυτές, βάφονται.
Αυτό που διέπραξαν οι εν λόγω κυρίες ήταν ότι συνέκριναν νοερά τον εαυτό τους με την Ορνέλα Μούτι και βέβαια αυτοτραυματίστηκαν . Αλλά επειδή η ανθρώπινη κακότητα δεν έχει όρια, με το «βάφονται» αμφισβήτησαν ακόμα και το αυταπόδεικτο : την ομορφιά . Ευτυχώς για την ηθοποιό που οι συγκεκριμένες κυρίες δεν είχαν πρόσβαση σε καμιά στηλίτσα πολιτιστικών να της τα σούρουν χύμα, και όχι μόνο για την εμφάνισή της.
Ένας βασικός όρος για να λειτουργήσει η Δημοκρατία είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι.
Αλλά δεν είμαστε και το ξέρουμε.
Εντάξει η ισονομία και η ισοπολιτεία όπου και όσο ισχύουν. Όμως , κάποιος είναι πιο όμορφος , κάποιος πιο ικανός , πιο έξυπνος ή ταλαντούχος, κάποιος χαίρεται περισσότερο την ζωή. Αυτές τις ζωογόνες διαφορές , στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό βίο, ορισμένοι τις προσπερνάνε και θεωρούν πως είναι τουλάχιστον ισάξιοι με οποιονδήποτε άλλο, μα στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό.
Ο Α. Τόκβιλ θεωρεί πως « οι δημοκρατικοί θεσμοί επιτυγχάνουν να ανάψουν τα αισθήματα του φθόνου στην ανθρώπινη καρδιά . Οι δημοκρατικοί θεσμοί ξυπνούν και κολακεύουν το πάθος για ισότητα χωρίς να μπορούν να το ικανοποιήσουν  ολοκληρωτικά».
Ο Μ. Σέλερ πιο εύστοχα το ονομάζει «μνησικακία» ………
Μόνο πραγματικά ευφυείς άνθρωποι δεν διστάζουν να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τους χαρισματικούς, ακόμα και όταν συνιστούν απειλή για τους ίδιους….”


Περιληπτικό απόσπασμα από το βιβλίο του Δ.Χαριτόπουλου  «Ημών των ιδίων»

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Όχι άλλο κάρβουνο , πέρασε η εποχή της ατμομηχανής που έκαιγε κάρβουνο , πάρτε το χαμπάρι !!!!!!!!!!!!!!




- Έχω μια απορία .... εκεί στο Mega στερέψατε από ιδέες? Δεν μπορούσατε να αντιγράψετε κάτι ποιο αξιόλογο από τα αμερικάνικα κανάλια και πήγατε και αντιγράψατε το "δίπλα στην φτέρη" του Γαλιφιανάκη? Σπίτσλες η γυναίκα και το κάνατε και πιο παρωδία , τραβηγμένο από τα μαλλιά ,σαν την κοντίλο της γειτονιάς μου , που τα μαλλιά της στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν σαν αποτυχημένη περμανάντ , τουλάχιστον ο Γαλιφιανάκης πετάει εξυπνάδες , ο δικός σας είναι παντελώς ηλίθιος  και έχετε την απαίτηση με το να μειώνετε την νοημοσύνη του θεατή,να κάνετε νούμερα , είστε νούμερα !!!!
- Εξάλλου οι καλεσμένοι σας, άλλοι για την προβολή τους άλλοι για να φύγουν από την αφάνεια ή επειδή εργάζονται ήδη στο ίδιο κανάλι με σας και έχουν την υποχρέωση λόγω των συμβολαίων που υπέγραψαν να υποστούν αυτόν τον εξευτελισμό, καλά κάνουν και παρίστανται ,  δικαίωμά τους , εμείς πες τε μου γα ποιο λόγο θα πρέπει να την δούμε αυτήν την εκπομπή, άιντε από δω χειμωνιάτικα........"εεεεεεεεεεεεεε" !!!!
Υ.Γ. Δεν είναι κάτι που επέλεξα να δω , εξάλλου δεν βλέπω πολύ τηλεόραση , είμαι επιλεκτική , το κόνσεπτ αυτής της εκπομπής έφτασε στα αυτιά μου από μία φίλη και μπήκα στην σελίδα του Mega για να πάρω  μια ιδέα και πήρα των ομματιών μου και προσπαθώ να συνέλθω από την οβερντόουζ βλακείας που δέχθηκα!!

                                                                                        "Vaia"   

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Επικεντρωθείτε στην Ουσία και όχι στην Εξουσία!!!!!!!!!!!!!!!




- Ξεκίνησα να γράφω για το πολυτεχνείο , παραθέτοντας τα γεγονότα της εποχής με μια χρονολογική σειρά, αλλά μετά σκέφτηκα , όχι δεν έχει νόημα, όποιος θέλει, μπορεί να γκουγκλάρει το συγκεκριμένο γεγονός και να μάθει τι ισχύει ιστορικά, να το ψάξει, να το ερευνήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, αυτό που για μένα έχει σημασία ανατρέχοντας στα γεγονότα της εποχής εκείνης, είναι οι πρωταγωνιστές και οι ιδέες τους. Συμμετείχαν χιλιάδες στην εν λόγω εξέγερση , από όλες τις κοινωνικές ομάδες , οι πρωταγωνιστές όμως, αυτοί που συμμετείχαν, είτε με τον γραπτό λόγο (πανό , ανακοινώσεις γεμάτες με ιδέες που ξεχείλιζαν από τις σελίδες Α4  και άγγιζαν το μυαλό και την ψυχή κάθε αναγνώστη),  είτε με τον προφορικό λόγο (μέσω της ραδιοσυχνότητας που έστησαν στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου για να ακούγεται η φωνή τους σε όλο το λεκανοπέδιο), άγγιξαν τις ψυχές των συμπατριωτών τους , αλλά και εμάς τους μετέπειτα ακροατές εκείνων των γεμάτο πάθος ανακοινώσεων, για Ελλάδα ,  Ελευθερία, φράσεις όπως «αδέλφια μας στρατιώτες», ή όταν όλοι σύσσωμοι τραγούδησαν το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας, τον Εθνικό μας Ύμνο και κράδαιναν Ελληνικές Σημαίες μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο …… κάτι που υποδηλώνει ότι δεν ντρέπονταν να εκφράσουν δημόσια την αγάπη τους για την Πατρίδα, αυτά τότε…. Σήμερα διαπιστώνω, βλέποντας την εικόνα των Πανεπιστημίων και τις ενέργειες των φοιτητών, πόσο ξεπερασμένες θεωρούνται εκείνες οι ιδέες , πόσο προσβλητικές και φασιστικές για όποιον τολμήσει να τις ξεστομίσει και όμως στο όνομα εκείνου του γεγονότος καίγεται η χώρα μου κάθε χρόνο , και όλοι εμείς γινόμαστε απλώς θεατές αυτών των ντροπιαστικών γεγονότων, με λυπεί που η φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα, δεν κατάφερε τόσα χρόνια να απομονώσει αυτούς τους τραμπούκους μπαχαλάκιδες, που αμαυρώνουν την μνήμη εκείνων, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια κρυφή σκέψη στα μυαλά των σημερινών φοιτητικών συλλόγων , δεν μπορώ να κατανοήσω κατά πόσο τους εξυπηρετεί αυτό το αλαλούμ , δεν θα το αναλύσω παραπάνω.



- Φυσικά και δεν θα παραλείψω και κάποιους άλλους της εποχής του Πολυτεχνείου, που ξέχασαν ότι ειπώθηκε τότε και ότι πρέσβευαν εκείνη την χρονική στιγμή και μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους τρέξανε να εξαργυρώσουν τον αγώνα τους για μια πολιτική καριέρα και όχι μόνο, ίσως οι σημερινοί φοιτητές κράτησαν στην μνήμη τους αυτήν την αντίληψη των συγκεκριμένων «πρωταγωνιστών» και ξέχασαν το εθνικό ανάστημα όλων των υπολοίπων αγωνιστών.

- Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε για ακόμα μια φορά αυτό το θέατρο του παραλόγου , με λίγη γεύση από Νέρωνα σε ένα Λονδρέζικο τοπίο.

                                                                                 "Vaia"

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Pharrell Williams - Happy (Official Music Video) clap along if you feel like that's what you want to do !!!!!!






                                                                                                                                                     
 

                                                                   "Vaia"




Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Φώσκολοι όλου του κόσμου ενωθείτε !!!!!!! (Γιούργιααααααααα)




- Είπανε πολλά , γράψανε πολλά , υποθέσανε πολλά, για την πολυσυζητημένη μας Αμφίπολη, άνθρωποι του πνεύματος, του οινοπνεύματος , Έλληνες, Ανθέλληνες, αλλοδαποί, ημεδαποί , είπαν , είπαν , έκριναν , ρίξανε εκείνο το πρασινάκι που λέγετε χολή, άλλοι σαν Φώσκολοι σεναριολόγησαν  και ήρθε η κ. Περιστέρι να τους αποστομώσει με τα ευρήματα (μεγαλειώδη κατά την άποψή μου), γιατί αγαπητοί μου σ’ αυτήν την ζωή μετράνε τα έργα και όχι τα λόγια , τα γεγονότα και όχι οι εικασίες.

- Σαν γνήσια Ελληνίδα όμως, θα ήθελα να κάνω και εγώ μια εικασία, πιο πολύ σαν παραμύθι που ονειρεύτηκα μετά την ενημέρωση της κ. Περιστέρη. Πως  φαντάζομαι λοιπόν να εξελίσσεται αυτό το πολύ μεγάλο ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά? Λόγο του μεγέθους και του σχήματός του (κυκλικό), φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέσσερις ακτινωτοί ομόκεντροι είσοδοι , μια εξ’ αυτών, αυτή που βρέθηκε και όλες καταλήγουν στο κέντρο που αναπαύεται ο αφηρωϊσμένος  νεκρός, που ευελπιστώ να είναι ο Αλέξανδρος , θα μου πείτε μεγάλη φαντασία διαθέτεις , μα σας είπα, είναι ένα όνειρο που μου δημιουργήθηκε μετά την ανεύρεση του σκελετού , μπορεί να έχω δίκιο μπορεί και όχι , αλλά ποιος μπορεί να μου απαγορεύσει να ονειρεύομαι? !!!!!!!!!!!!!!!!! 

                                                                             "Vaia"

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου ή The Halo effect !!!!!!!!!!!!!!!!!!



- Το φαινόμενο του φωτοστέφανου ή  σύνδρομο αντανακλαστικής μεταφοράς ή κατά το αλλοδαπό the «Halo effect», πρωτοπαρατηρήθηκε από τον ψυχολόγο Έντγουαρντ Θόρνταϊκ στην δεκαετία του 1920, αρχικά το φαινόμενο αναφερόταν μόνο σε άτομα αλλά στην συνέχεια επεκτάθηκε και στον χώρο του μάρκετινγκ, τι είναι λοιπόν αυτό το φαινόμενο ? Όλοι λίγο πολύ ενεργούμε με βάση την πρώτη εντύπωση, αυτό λοιπόν είναι το Halo effect και πιο συγκεκριμένα  είναι όταν, ενώ κρίνουμε ένα άτομο για μια συγκεκριμένη εργασία ή πράξη ,αφήνουμε την σκέψη μας να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες , δεν απομονώνουμε την σκέψη μας για να κρίνουμε αντικειμενικά κάποιον,  αλλά  αφήνουμε άλλους προσωπικούς κατά το πλείστον παράγοντες, να επηρεάσουν την κρίση μας και αυτοί οι παράγοντες είναι, η προσωπικότητά του κρινομένου, η συμπεριφορά του απέναντί μας , το προσωπικό του σταίλινγκ , η συμπεριφορά του μέσα στο κοινωνικό σύνολο ή μέσα στην ομάδα του, οτιδήποτε δήλ. που αποτελεί υποκειμενική κρίση του κριτή,  αυτό το φαινόμενο έχει εφαρμογή παντού, από το πιο απλό που είναι η δημιουργία μιας ταινίας ή ενός παιχνιδιού , μέχρι  την εκλογή ενός ανθρώπου που θα μας εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο και θα αποφασίσει για τις τύχες μας, για να γίνω λοιπόν κατανοητή θα φέρω μερικά παραδείγματα :
1ον Οι δημιουργοί  του Matrix ή του Tomb Raider (Lara Croft) μετά από την επιτυχία των πρώτων δημιουργημάτων, τους θέλησαν να βγάλουν και συνέχειες , όλοι μας, επηρεασμένοι από τις επιτυχίες των πρώτων, τρέξαμε να το δούμε στον κινηματογράφο, ή να αγοράσουμε το παιχνίδι και κάναμε την σκέψη Ουαουυυυυυυυυυ, χωρίς να το πολυσκεφτούμε, ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερο   ή εφάμιλλο του πρώτου, άσχετα αν οι δημιουργεί απλώς βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν λεφτά…. Και εμείς μετά το τέλος των παρουσιάσεων είπαμε ιουυυυυυυυυυυυυυ.
2ον   Ένα άτομο είναι πάρα πολύ ταλαντούχο σ’ αυτό που επέλεξε να κάνει στη ζωή του για τα προς το ζην  (μόντελινγκ, ηθοποιία , ιατρική , δικηγορία ) και στην συνέχεια της ζωής του επιλέγει κάτι άλλο για το οποίο δεν έχει εμπειρία ή ανάλογη γνώση π.χ. βουλευτής ,ευρωβουλευτής, δημοτικός σύμβουλος κ.α, εμείς όμως επηρεασμένοι, από την μέχρι τούδε πορεία του σε τελείως διαφορετικό χώρο και από την εμφάνισή του , τον επιλέγουμε σε κάτι για το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί και συνήθως μας βγαίνει βαλούτα .

- Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε? Να μην αφήνουμε εξωγενείς παράγοντες να μας επηρεάζουν, τουλάχιστον στον τομέα που αφορά στην πορεία και ποιότητα της ζωής μας ,σε κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για Μας και για το Έθνος μας.
                                                                                                                                       "Vaia"

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Visit Greece | Gods, Myths, Heroes (English)

Τι Δράμα τι Παρίσι !!!!!!!!!!!!!!!!




  Η πόλη μου (Δράμα) πιστεύει ακράδαντα ότι είναι το μικρό Παρίσι ή στην χειρότερη των περιπτώσεων το Λονδίνο , δεν αναφέρομαι στην ομορφιά ή στον καιρό , ειδικά για το τελευταίο, μάλλον είναι πολύ καλύτερη,  αλλά για τις τιμές που χάσκουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και όταν τις βλέπεις ένα μικρό εγκεφαλικό το παθαίνεις , οι ντόπιοι ίσως όχι γιατί συνήθισαν στην θέα των εξτραβαγκάνς , αλλά εγώ ένα μικρό (ελπίζω χωρίς κουσούρια) εγκεφαλικό το έπαθα , οι Δραμινοί δεν ξέρουν διψήφια νούμερα , ξέρουν να μετράνε και να γράφουν πάνω από το 100 , η κρίση δεν άγγιξε την νοοτροπία των περισσοτέρων καταστημάτων , άγγιξε μόνο τα πορτοφόλια των κατοίκων , τώρα πως μπορούν και επιβιώνουν, δεν μπορώ να το ξέρω , δεν κάθισα να το μελετήσω , εικάζω πως πρέπει να έχει κρυφούς εκατομμυριούχους , θα μου πεις Έλληνας και να κρατάει κρυφή την γκλαμουριά ? δεν νομίζω Τάκη, κάτι σαν την παροιμία «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει» είμαστε … άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με μαθηματική ακρίβεια, τα καταστήματα ή θα κλείσουν ή θα προσαρμοστούν στο βαλάντιο του μέσου καταναλωτή για να επιβιώσουν και για του λόγου το αληθές, θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Σνίκερ μποτάκι δερμάτινο στο ύψος του αστραγάλου ,το βλέπω να φιγουράρει στην βιτρίνα σε δική του κεντρική προθήκη σε τρία χρώματα άσπρο, κόκκινο , μαύρο και μπαίνω η ανυποψίαστη να ρωτήσω την τιμή , απάντηση της υπαλλήλου που με πλησίασε με ύφος μπλαζέ (σαν αν λέει από μέσα της που πάς βρε κακομοίρα?) 198ευρώ , θα πρέπει εκείνη την στιγμή να ξεροκατάπια, χωρίς να μπορώ να συγκρατήσω την έκπληξή μου , γιατί ένα ειρωνικό μειδίαμα το είδα να ζωγραφίζετε στο πρόσωπο της υπαλλήλου , θαρρείς και η ίδια με τον μισθό που παίρνει θα μπορούσε να το αγοράσει , μην χέσω , δήλωση δική μου τα δερμάτινα converse κοπέλα μου κάνουν  70$ ,άντε φτάνοντας στο χωριό σου να καταλήξουν 100ευρώ πάλι τριψήφιο γλυκιά μου , μην χαλάσει και η βιτρίνα , τι σκατά παραπάνω διαθέτει το αγνώστου μάρκας δερμάτινο που χάσκει στην βιτρίνα σου ? δεν περίμενα απάντηση , έκανα μεταβολή και έφυγα.
  Άλλο παράδειγμα : πανωφόρι στο ύψος των γλουτών 379 ευρώ , γέλασα εκείνη την στιγμή γιατί πλέον είχα συνηθίσει στην ιδέα , είμαι ευκολοπροσάρμοστο άτομο , το πρόβαρα , όμορφο επάνω μου, θα μου πείτε τι δεν θα καθόταν ωραία επάνω σ’ αυτό το τέλειο κορμί? Έλααααααααα δεν θέλω γέλια , κάνουμε χιούμορ μερικές φορές για να γίνει ευχάριστη η ανάγνωση , βλέποντας λοιπόν η έξυπνη καταστηματάρχης ότι μου άρεσε, άρχισε το ψηστήρι , μπορώ να σας το δώσω 280 ευρώ αλλά χωρίς απόδειξη και σε τρεις δόσεις , το κάνω για σας που δεν μένετε εδώ, είστε καινούργια πελάτισσα και θα ήθελα να ξανάρθετε και λέω από μέσα μου, που να έρθω κυρία μου στο στόμα του λύκου? Μια φορά τα κάνει κάποιος τα εξτριμ σπόρ στην ζωή του. Είδατε την νοοτροπία του Έλληνα καταστηματάρχη και το κέρδος που προσπαθεί να αποσπάσει η κατά τα άλλα γλυκύτατη κυρία ?
 Έτσι δυστυχώς λειτουργούν τα πράγματα αγαπητοί μου στον κόσμο του εμπορίου και μετά κλαιγόμαστε ότι δεν έχουμε , εμ πως θα έχεις αγάπη μου, αν για ένα πανωφόρι ζητάς 300 ευρώ και για ένα σνίκερ 200? Και δεν θεωρείσαι και ντυμένη , έμειναν τα εσώρουχα (καλά μπορείς να τα αποφύγεις για οικονομία και να φανταστείς ότι απλώς είσαι σέξι) και το παντελόνι ή φούστα (για να μην είσαι γυμνή και μου πουντιάσεις το λέω ), αφήστε τα απογοητεύτηκα …………

                                                                                                                                   "Vaia"

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ενδόμυχα !!!!!!!!!!!!!





Αγαπητοί μου , το τι είναι σωστό , το τι οφείλει να κάνει κάθε άνθρωπος από την πλευρά του για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος , το τι είναι λάθος από πλευράς ατομικών πράξεων, αλλά και από πλευράς εφαρμοσμένων πολιτικών, Ενδόμυχα όλοι οι άνθρωποι αν συζητήσεις μαζί τους, τα γνωρίζουν, τα συζητούν, εξανίστανται στο άδικο και το λάθος, αλλά όταν όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από τον ίδιο, κάτι συμβαίνει και χαλάει η συνταγή, μήπως μπορείτε να σκεφτείτε τον λόγο που συμβαίνει αυτό? Μια εικασία από πλευράς μου είναι ότι θέλουμε όλα να πραγματοποιούνται εύκολα, χωρίς προσπάθεια, ανέξοδα, χαλαράαααααααααα και γιατί όχι να μας αποφέρει και κέρδος αυτή η ανομία, το σωστό και το δίκαιο είναι δύσκολα εφαρμόσιμο, θέλει κόπο , πόνο , υποχωρήσεις , μείωση του Εγώ , πράγματα που δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να αποποιηθεί αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις και ποιες είναι οι βάσεις για να στηθεί το οικοδόμημα του στέρεου και ορθής κρίσης ατόμου ? Το χιλιοειπωμένο από πλευράς μου και όχι μόνο ,παιδεία και μόρφωση , εργαλεία που βοηθούν στο να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις, να απορροφά το άτομο τις εισερχόμενες ειδήσεις, να τις φιλτράρει και να αποφασίζει ποιο είναι το ορθό. Όταν αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία δεν υπάρχουν στον άνθρωπο και έρχεται η στιγμή να εφαρμόσουμε τα λεγόμενά μας, το οικοδόμημα καταρρέει και στη θέση του γεννιέται, σαν αδηφάγο φυτό που απομυζεί όλες τις μέχρι τούδε γνώσεις περί του ορθού, το Εγώ. 
Για να μην πραγματοποιήσεις λοιπόν αυτό που με σθένος ισχυριζόσουν ότι είναι σωστό, αλλά λόγω των δυσκολιών που ανέφερα παραπάνω και την νοημοσύνης σου στο ύψος της πόας , βάζεις μπρος την μηχανή του Εγώ , των αναλύσεων και προσπαθείς να αποδείξεις ότι το μέχρι τούδε σωστό είναι λάθος , επειδή το σύστημα που απαρτίζεις μεταξύ άλλων και  εσύ, σου δίνει το δικαίωμα της επιλογής του λάθους χωρίς άλλες επιπτώσεις , ξέρετε σε τι αναφέρομαι (γνωριμίες-λαδώματα κ.λ.π.).
 Εγώ θα το κάνω λοιπόν γιατί μπορώ ,γιατί με συμφέρει , γιατί μου αρέσει και δεν έχω (εδώ έρχεται και ο κύριος λόγος τέτοιων συμπεριφορών) να λογοδοτήσω σε κανέναν. 
Από τις πιο μικρές καθημερινές ατομικές αποφάσεις μέχρι τις πιο μεγάλες που λαμβάνονται από μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες  π.χ. βιομηχανίες, κρατικοί μηχανισμοί κ.ο.κ. όταν δεν υπάρχει τιμωρία και πολλές φορές μπαίνει κάποια πολιτική δύναμη σαν προστατευτικό δίχτυ της ανομίας μας (αν δεν το υποκινεί και η ίδια για την υφαρπαγή της εξουσίας),τότε η πορεία μας με μαθηματική ακρίβεια, δεν ξέρω αν το πήρατε πρέφα , είναι η εξαφάνιση.

Ας αλλάξουμε λοιπόν ο καθένας ατομικά και κατόπιν συλλογικά για να έχουμε εμείς και οι μεταγενέστεροι κάποια ελπίδα ζωής σ’ αυτόν τον πλανήτη.

                                                                                          "Vaia"

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μια μικρή γνωριμία με τον μήνα Νοέμβριο , ΚΑΛΟ μας ΜΗΝΑ !!!!!!!!!!!!!!



Ο «Ανακατεμένος» σποριάς ή μεσοσπορίτης (σπορά των δημητριακών) κατέφτασε και μαζί του ξεκινά και το λιομάζωμα (το μάζεμα της ελιάς) ,Χριστιανικές γιορτές αυτού του μήνα είναι του Αγ. Ανδρέα ,των  Ταξιαρχών,της Αγίας Αικατερίνης ,του Γρ.Παλαμά , του Αγ. Μηνά, του Αγ. Φιλίππου  και η μεγαλύτερη όλων τα «Εισόδια της Θεοτόκου» γι’ αυτό κάντε τα κουμάντα σας για δωράκια στους φίλους και συγγενείς σας.
Σχετικό τραγουδάκι της λαϊκής μας παράδοσης είναι: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους»
Αυτόν τον μήνα αμέσως μετά την δύση του Ήλιου έχουμε και την δύση των Πλειάδων, κατά το λαικόν (πούλια) , συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου γεγονός που σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου, ναι αγαπητοί μου θα κάνει κρύο οπότε αν δεν διαθέτετε λεφτά βγάλτε παλτά, κουβέρτες και ετοιμαστείτε, αν δεν διαθέτετε πολλές, για τον πόλεμο της κουβέρτας και φυσικά ξέρετε ποιος κερδίζει σ' αυτόν τον πόλεμο ?.... λάθος μαντέψατε , ο πιο αδύνατος (παιδιά, γυναίκα και αν περισσέψει θα πάρει και ο άνδρας του σπιτιού το κατιτίς του )
Επίσης στις 17 του μήνα έχουμε  και την βροχή των Λεοντιδών, κατά το λαϊκόν πεφταστέρια, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Καθώς η Γη μας περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τατλ που είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν την τροχιά της Γης. Έτσι καθώς η Γη μας τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι». ΕΕεεεεεεεεεεεεεεεε εσείς οι ρομαντικοί σημειώστε κάπου την ημερομηνία , ντυθείτε καλά, πάρτε αγκαζέ το αμόρε σας ,επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης και απολαύστε το φαινόμενο, πάρτε μαζί σας και το καλαθάκι με το κρασί καλού κακού ,ξέρω Αμερικανιά , αλλά από τις ωραίες....   
Το λουλούδι του μήνα το χρυσάνθεμο και πέτρα το τοπάζι .

Αυτή ήταν μια σύντομη γνωριμία με τον μήνα Νοέμβριο , Καλό μας μήνα φίλοι μου !!!!!!

                                                                                        "Vaia"

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ιστορικές αλήθειες !!!!!!!!!!!!!!!!!!




   Θα επιχειρήσω μια σύντομη  ιστορική αναδρομή για την σημερινή μέρα, για να θυμηθούμε οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι κάποιες ιστορικές αλήθειες, που κάποιοι εσκεμμένα αποκρύπτουν ή αποσιωπούν. Την περίφημη λοιπόν μέρα που ελέχθη από τον Ι.Μεταξά το περίφημε σε παράφραση ΟΧΙ και λέω παράφραση γιατί οι ακριβείς κουβέντες του Μεταξά σε απάντηση του τελεσίγραφου του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, ήταν στα άπταιστα Γαλλικά η φράση «Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο» , τώρα αν ο Μεταξάς εκείνη την ώρα εξέφραζε την θέληση του Ελληνικού Λαού? Τι να σας πω , πιστεύω ότι εκείνη την ώρα ο Ελληνικός Λαός κοιμότανε, καθότι το συμβάν έλαβε χώρα ξημερώματα (είμαι σίγουρη όμως ,ότι αυτό θα ήθελε ο Λαός ) αλλά  ένα είναι σίγουρο, 1ον δεν ρωτήθηκε και 2ον έχετε την εντύπωση  ότι αν θέλει κάτι η εκάστοτε κυβέρνηση θα ρωτηθείτε ? Ή ρωτηθήκατε όταν επέλεξαν να σας βάλουν στο Μνημόνιο? Οπότε κόψτε αυτές τις παραφιλολογίες για να μειώσετε την σημαντική και μόνου ανδρός απόφαση εκείνης της στιγμής της 28ης Οκτωβρίου του 1940 .
    Ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό και που ακολουθεί μια στέλθ πορεία τις τελευταίες 10ετίες, ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε αυτή η απόφαση του Ι.Μεταξά από όλες τις παρατάξεις και τα πολιτικά στρατόπεδα της εποχής , με χαρακτηριστική την επιστολή Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας, που αναγνώριζε την εξουσία του Μεταξά ως ηγέτη της χώρας και την συστράτευσή του στον πόλεμο εναντίον του φασισμού, κάπως έτσι αντέδρασαν και όλοι οι υπόλοιποι Κομμουνιστές, Εθνικιστές και Κεντρώοι της εποχής εκείνης μια ιστορική αλήθεια που εσκεμμένα ξεχνά η σημερινή Αριστερά, ένας άλλος κορυφαίος ιστορικός της αριστεράς στου οποίου τα βιβλία πρέπει να ανατρέξουν οι σημερινοί αριστεροί είναι ο Σπύρος Λιναρδάτος ο οποίος αναγνώρισε τον πατριωτισμό του Ι.Μεταξά γράφοντας μεταξύ άλλων {……..«Ο Μεταξάς, από το Μάρτη του 1939, έχει οριστικά αποφασίσει να αποκρούσει οποιαδήποτε ιταλική αξίωση κατά της Ελλάδας και να στηριχτεί στους Άγγλους για την άμυνα της χώρας». 
     Στις 9 Απριλίου 1940 έγραφε στο ημερολόγιό του: «Έχω την απόφασιν να αντισταθώ μέχρις εσχάτων. Προτιμώ την τελείαν καταστροφήν διά τον τόπον μου παρά την ατίμωσιν». Στο ημερολόγιό του ο Μεταξάς υπογραμμίζει: «Απόφασίς μου εις αντίστασιν μέχρις εσχάτων. Διστακτικοί εις τούτο μερικοί υπουργοί και ο Παπάγος (ο οποίος πίστευε ότι η Ελλάς θα ρίξει μόνο μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων!)»……..}

       Αυτά τα ολίγα φίλοι μου για το τι ισχύει και τι όχι , τι είναι αλήθεια και τι ψέμα .

                                                                          "Vaia"

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Καλυφθείτε έρχεταιιιιιιιιιιιι.............



   Η Είδηση που ξεστόμισαν τελευταία οι μετεωρολόγοι, για το «επικίνδυνο» φαινόμενο της βροχής που θα πλήξη την Ελλάδα, τρόμαξε και τον πιο θαρραλέο Αθηναίο , ναι γελάτε εσείς και κάποιοι στα χωριά σχολιάζουν «σιγά την  είδηση» , κι’ όμως είναι εφάμιλλο σε σημασία με έναν σεισμό, γιατί όπως γίνονται καταστροφές στους σεισμούς έτσι και στις βροχές και η λέξη που πολυακούγεται στα ΜΜΕ είναι «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» , αγαπητοί μου συνέχεια ζητάτε επιβεβαίωση του αν ο Θεός μας αγαπά , ε να λοιπόν που για μια ακόμη φορά δεν χάσαμε ανθρώπινη ζωή, αλλά θρηνήσαμε, έπιπλα , οικοσκευές και εμπορεύματα, που τσούζουν την τσέπη (αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε) και μειώνουν τον οικογενειακό κορβανά στο ελάχιστο , αλλά ο Θεός αγαπητοί μου έδωσε και τον κοινό νου, τον οποίον όπως φαίνεται ελάχιστοι διαθέτουν και σίγουρα όχι οι αρμόδιοι, γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σαν ενεργό πολίτη, αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα, φυσικά οι καρεκλοκένταυροι συνεχίζουν να αδιαφορούν και οι ηλίθιοι (εμείς) συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε.
   Ένα άλλο θέμα που με ενοχλεί είναι ότι στο αποχετευτικό εμπλέκονται πολλοί αρμόδιοι, για να μπορούν να υπεκφεύγουν των ευθυνών όποτε χρειάζεται, «διαίρει και βασίλευε» ή το «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» , από παροιμίες μπόλικες, πάρτε όποια σας βολεύει.

    Είμαι περίεργη να δω , αν ζω μέχρι τότε , πότε θα λυθεί επιτέλους το αποχετευτικό πρόβλημα , νέα  ήμουν και γέρασα και ακόμα λύση στο πρόβλημα δεν είδα και καλά αυτοί ποιούν την νήσσαν γιατί μένουν σε περιοχές που δεν πλήττονται ,εσείς που είστε οι άμεσα θιγμένοι ,δεν σας ενοχλεί τόσο ώστε να το θυμάστε όταν έρχεται η ώρα της ψήφου ? ή της δράσης γενικότερα? 

                                                                                         "Vaia"

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Συνωμοσιολογία !!!!!!!!!!!


Συνωμοσιολογία: θα ήθελα να θίξω λίγο το συγκεκριμένο θέμα ορμώμενη από τον σάλο για την ενέργεια του Καναδού Τζιχαντιστή (εγώ θα έλεγα ενός πνευματικά ασταθή ανθρώπου που ασπάσθηκε το Ισλάμ) και του Αστυνομικού που του αφαίρεσε την ζωή, πολλά ακούστηκαν και πολλά κρύφτηκαν και όλα αυτά στην εποχή της συνεχούς και ποικίλης πληροφόρησης.
Ας τα πάρουμε από την αρχή , τι σημαίνει συνωμοσία ή κατ’ επέκταση Θεωρίες συνωμοσίας ?
Με τον όρο θεωρία συνωμοσίας χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός, ή μια σειρά από γεγονότα ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής, μυστικής, οργανωμένης και υπόγειας δράσης ατόμου, ή ομάδας ανθρώπων, ή υπηρεσιών, ή Πολιτικής παράταξης, ή Κυβερνήσεων, ή Συνασπισμών.
Οι άνθρωποι πολλές φορές προσπαθούν να ερμηνεύσουν φαινόμενα και καταστάσεις με βάση τις μέχρι τότε γνώσεις τους και όταν αδυνατούν καταφεύγουν σε τέτοιου είδους θεωρίες για να τα ερμηνεύσουν , ειδικά όταν οι εξηγήσεις που δίνονται από τους αρμόδιους δεν πείθουν (διότι απλά θέλουν να συγκαλύψουν το γεγονός).
Επίσης, το ότι κάτι δεν μπορεί να ερμηνευθεί  ένα φαινόμενο ή μια κατάσταση επί του παρόντος ή με τα μέχρι τούδε στοιχεία δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται, απλώς μπορούν πιο άνετα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να σου κολλήσουν την ταμπέλα ότι είσαι φαν της συνωμοσιολογίας ή του γραφικού και καθαρίζουν άπαξ και δια παντός .Όλα αυτά ξεκινάνε από τις τάσεις που έχουν οι εταιρείες , οι κυβερνήσεις , οι οργανώσεις να λειτουργούν μυστικά για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία.
Πολλές φορές επίσης διαρρέει από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους μια θεωρία συνωμοσίας για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το υπαρκτό πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο κοντινό μέλλον , γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις θεωρίες , ναι τις ακούμε, ναι τις έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αλλά δεν τις κάνουμε σημαία και τρόπο σκέψης και να αναφέρω μερικά παραδείγματα για να γίνω κατανοητή .
Ερώτηση : Ξέρει κανείς με τα βεβαιότητας τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της λέσχης Μπίλντεμπεργκ ? τι αποφάσεις παίρνονται όταν συνεδριάζει η Τριμερής Επιτροπή? Τι έρευνες γίνονται και δη βιοτεχνολογίας από την D.A.R.P.A ? και τόσα άλλα παραδείγματα, μ’ αυτές τις αναφορές θέλω να επισημάνω ότι πολλά γίνονται και ο κόσμος , παρόλο που υπάρχει η συνεχής ενημέρωση από το διαδίκτυο βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι και πολλές φορές αυτή η άγνοια προκαλεί το τσουνάμι της συνωμοσίας ,είναι στην φύση του ανθρώπου να προσπαθεί να ερμηνεύσει ,αυτό συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων , δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την Αμερική , εντάξει?

Πρόταση : Συνεχίστε να αμφισβητείτε  , είναι καλό, είναι δημιουργικό ,αλλά με προσοχή και πολύ μελέτη για να αποκτήστε την ικανότητα να φιλτράρετε  τον πακτωλό των πληροφοριών και να εξάγετε ίσως και κάποια συμπεράσματα .

                                                                                     "Vaia"

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πειράζει που θέλω να τον δείρω ? ...... :P



Ξέρετε αυτές τις λίστες με τα Do και Dont ? Τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε ? ένα λοιπόν από τα μεγάλα « to Do» που βρίσκονται στην λίστα μου είναι να κοπανήσω αλύπητα τον Μπογδάνο και αυτό μου βγαίνει όποτε τον βλέπω να εμφανίζεται στην TV ,  εξηγούμαι όμως για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ,αφού σας βάλω πρώτα στο κλίμα της πολυσύνθετης προσωπικότητας του εν λόγω ατόμου.
 Είναι πολυσπουδαγμένος, Πάντειο, King's College, business development σε Ευρωπαϊκή Τράπεζα και λίγο από London Business School , δημοσιογράφος και προσφάτως ποιητής και από ένα δείγμα που έπεσε στα χέρια μου, ένα έχω να πω,  η γλώσσα που χρησιμοποίησε μου θύμισε περισσότερο ψαλμό του Δαυίδ παρά ποίηση, αλλά ποια είμαι εγώ να τον κρίνω? Τον έχουν κρίνει άλλοι με πολύ χειρότερα επίθετα και το ωραιότερο όλων ? «Αφού μπορεί ο Μπογδάνος μπορούμε όλοι» ,   είναι έξυπνος λοιπόν, δεν λέω  τις έχει τις γνώσεις του ο άτιμος, αλλά του τα χαλάει όλα αυτό το υφάκι του ξερόλα, γνωρίζω πως  όλοι οι Έλληνες το διαθέτουν, όχι το υφάκι αλλά το χαρακτηριστικό του ξερόλα , γιατί το υφάκι μόνο κουνημένα μυαλά σαν του Μπογδάνου το διαθέτουν και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό , πιστεύω δε, ότι το καλύτερό του, θα ήταν να μην έχει καλεσμένους ή χρονικούς περιορισμούς στο κανάλι που δουλεύει , αλλά να αφήνετε να μονολογεί και να αυτοθαυμάζεται, μέχρι και να αυτοαναιρείται τον έχω ικανό, ίσα ίσα για δημιουργήσει εντυπώσεις και ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που τον κάνει αντιπαθή σε μένα και μου βγάζει τα χειρότερα ένστικτά μου, είναι η ειρωνεία του ,η οποία είναι τόσο μεγάλη και πλούσια, δηλ. το αντίθετο της κόμης του, που το σαδιστικό μέσα μου σηκώνεται και βαράει προσοχή και θέλω να τον έχω να κάθεται, ακίνητος σε μια καρέκλα, (το χειρότερό του) και ταυτόχρονα  να τον υποβάλω στο βασανιστήριο της σταγόνας χαχαχχαχχαχχαχα, αγαπημένο του αξεσουάρ? Μην προσπαθήστε να το μαντέψτε θα πέσετε σίγουρα έξω, ο καθρέφτης του, που μπορεί λόγω φαλάκρας να μην το υποψιάζεστε αλλά λόγω εγωμονισμού του αρέσει απίστευτα να κοιτάει το είδωλό του και να αυτοθαυμάζεται.

Για μένα ο Μπογδάνος είναι ένα παιδί που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να γίνει όταν θα μεγαλώσει και πρήζει εμάς με τις ανασφάλειες και τα καμώματά του, εντ οφ στορι!!

                                                                                                                                           "Vaia"

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ματαιοδοξία: η υστερία των μέτριων να γράψουν Ιστορία ……



-Ματαιοδοξία , κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής ορισμένων ανθρώπων , ανδρών και γυναικών , δεν νομίζω ότι οι γυναίκες το καλλιεργούν περισσότερο από τους άνδρες , απλώς οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα με επεμβάσεις να το διατηρούν και σε μεγαλύτερη ηλικία, εν αντιθέσει με τους άνδρες που δεν θεωρούν το σπόρ της ανακατασκευής του σώματός τους με επεμβάσεις πολύ ανδρική υπόθεση , ίσως γιατί οι γυναίκες δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην εμφάνιση των ανδρών μεγάλης ηλικίας όταν τα μειονεκτήματά  τους αντισταθμίζονται με ένα γεμάτο πορτοφόλι  και αν έχετε FB? Προτείνω φωτό προφίλ με Lamborghini και την άδεια κυκλοφορίας μαζί , its kind of sexy χαχχαχχαχα, τρομάρα τους και των δύο πλευρών .

-Ματαιοδοξία αγάπες μου σημαίνει κενοδοξία, έλλειψη σεμνότητας του νου (που κάνει έναν άνθρωπο γλυκύτατο και αξιαγάπητο) δηλ. για να το πούμε λίγο απλά ,μόνο ένα ωραίο περιτύλιγμα, στήθος ,μύτη ταβάνι  και μυαλό υπόγειο , μην ασχολείστε λοιπόν  τόσο πολύ με την εξωτερική σας εμφάνιση,  το μόνο που προσφέρει η εξωτερική εμφάνιση (στην φαντασία πάντα) είναι ένα καλό γ…….. , τίποτα παραπάνω σας το υπογράφω και για να σας πω την μαύρη μου αλήθεια δεν είναι σίγουρο ότι θα σας ανεβάσει στα ύψη , μπορεί μάλιστα  να σας ξενερώσει απίστευτα, διότι λόγω ματαιοδοξίας μερικές γυναίκες το μόνο αληθινό  που διαθέτουν επάνω τους είναι μάλλον  τα  νεφρά τους.

                                                                           "Vaia"

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Δυσκολίες της Κουζίνας !!!!




Έχω μια απορία , γιατί όλα φαίνονται εύκολα στα βίντεο που σου παρουσιάζουν την λύση ενός πράγματος η μιας δυσκολίας και όταν έρχεται η στιγμή να το κάνεις  πράξη , όλα γίνονται «Γης Μαδιάμ»? (να μια ακόμη γενοκτονία για την οποία πρέπει να μιλήσουμε κάποτε) anyway   … για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ , θα σας δώσω ένα παράδειγμα : Είδα ένα βίντεο πώς να βγάλετε τους σπόρους από ένα ρόδι μέσα σε 10΄΄ όπα λέω εδώ είμαστε ,  όλα φάνταζαν υπερβολικά εύκολα και μόλις πήγα η γυναίκα να τα κάνω πράξη, να σου ένας λεκές περιωπής στην μπλούζα …
Ερώτηση : Τι κάνουμε αν μας συμβεί αυτό το ατύχημα? (να είστε βέβαιοι κυρίες και κύριοί μου ότι θα συμβεί)

Απάντηση: Έχουμε ανοικτό το pc και τρέχουμε να βρούμε λύση, πληκτρολογώντας μέσα στα νεύρα , πως καθαρίζουμε έναν λεκέ από ρόδι? (δεν είναι εύκολο πιστέψτε με )
Συμπέρασμα: 1ο  Δεν ασχολούμαστε με το καθάρισμα ροδιού , για να αποφύγουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία ………..

2ο Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμείτε να φάτε ρόδι ,δεν ξεκινάτε να κάνετε τίποτα αν δεν έχετε ανοιχτό το pc σας ….χαχχαχαχχα

                                                                                                                           "Vaia"

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κοινωνία ώρα για Δράση !!!




-    Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα , παρακολούθησα ένα ρεπορτάζ για τα εγκαταλειμμένα νεογέννητα στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" και όχι μόνο , περιστατικό που με άφησε άναυδη και ταυτόχρονα τόσο εκτός εαυτού, που αν έβλεπα την συγκεκριμένη γυναίκα μπροστά μου, δεν νομίζω ότι θα ζούσε για να σας διηγηθεί τι θα της έκανα, το περιστατικό έχει ώς εξής :
Οροθετική ,ναρκομανής, γέννησε δύο φορές και τα εγκατέλειψε στο Νοσοκομείο και είναι ήδη έγκυος στο τρίτο , όταν ρωτήθηκε από το προσωπικό του Νοσοκομείο, γιατί το κάνει αυτό , δόθηκε η εξής απάντηση "Μένω έγκυος γιατί έχω καλύτερη μεταχείριση από την Αστυνομία" , δηλ. χρησιμοποιεί αυτό το δώρο της δημιουργίας νέας ζωής, για να μπορεί να παίρνει την δόση της πιο άνετα ,δεν θα αναλύσω την συμπεριφορά της συγκεκριμένης γυναίκας, δεν με απασχολούν ούτε οι λόγοι που την οδήγησαν στο να το πράξει ,ούτε η ψυχική- ψυχολογική της κατάσταση , για μένα προσωπικά άτομα που καταστρέφουν μια ζωή, για να έχουν οι ίδιοι, όχι μια καλύτερη ζωή, αλλά για να ξεγελάσουν το σύστημα ώστε να αυτοκαταστραφούν πιο άνετα,  χρήζουν δραστικών μέτρων και καθόλου λύπησης από πλευράς μου ή από πλευράς της κοινωνίας, δεν θα μιλήσω με πομπώδεις λόγους για αναλγησία της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα, για μια κοινωνία χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο και άλλες τέτοιες παπαριές , (συγχωρήστε μου την γλώσσα που χρησιμοποιώ, αλλά θεωρώ ότι είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωση), θα μπορούσε αν ήθελε  η συγκεκριμένη, να βρει άλλους τρόπους να ξεγελάσει το σύστημα και όχι να φέρει στη Ζωή ένα πλάσμα καταδικασμένο να Υποφέρει . Χωρίς συναισθηματισμούς λοιπόν αλλά καθαρά ορθολογιστικά, προτείνω λύση : ΕΥΓΟΝΙΑ, τόσο απλά ,την ώρα δηλ. της γέννας στείρωση , για να μην πω ότι χρειάζεται πέταμα στο χαντάκι και θεωρηθώ βάρβαρη και χωρίς ανθρωπιά μέσα μου...

                                                                                                                           "Vaia"

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ερωτικά ήθη και σεξουαλικές συμπεριφορές στην αρχαία Ελλάδα του Βασιλείου Π. Βερτουδάκη




                 Ερωτικά ήθη και σεξουαλικές συµπεριφορές στην Αρχαία Ελλάδα
Το θέµα της εισήγησής µου είναι ο έρωτας και οι εκδηλώσεις του στην ελληνική αρχαιότητα. Σκέφτηκα, αντί άλλης εισαγωγής, να σας βάλω στο θέµα αφηγούµενός σας ένα µύθο. Πρόκειται για το µύθο του Αριστοφάνη στο Συµπόσιον του Πλάτωνα.

Ο µύθος του Αριστοφάνη

Το Συµπόσιο, ένας από τους πιο φιλοσοφικούς αλλά συνάµα και πιο χαρίεις και πνευµατώδεις διαλόγους του Πλάτωνα, είναι το κατ’ εξοχήν ερωτικό έργο του φιλοσόφου. Άλλωστε ο εναλλακτικός του τίτλος είναι Περί Έρωτος ηθικός. Στο Συµπόσιο λοιπόν λαµβάνουν µέρος ο Σωκράτης, βεβαίως, µόνιµος πρωταγωνιστής στους διαλόγους του Πλάτωνα, και µια οµάδα εκλεκτών Αθηναίων που συναντιούνται στο σπίτι του τραγικού ποιητή Αγάθωνα για να εορτάσουν την πρώτη του νίκη σε δραµατικούς αγώνες. Το περιεχόµενο του διαλόγου είναι η φύση του Έρωτα. Κάθε συνδαιτυµόνας παίρνει µε τη σειρά του το λόγο για να εκθέσει τις απόψεις του για το θέµα. Τελευταίος θα µιλήσει ο πιο ειδήµων περί τα ερωτικά, ο δαιµόνιος εραστής, ο Σωκράτης. Ανάµεσα στους συµποσιαστές είναι και ο Αριστοφάνης, ο γνωστός κωµικός ποιητής. Κάποτε έρχεται και η δική του σειρά να µιλήσει. Μάλιστα ο Πλάτων συνδέει την έναρξη της οµιλίας του Αριστοφάνη µε ένα ευτράπελο επεισόδιο. Ο Αριστοφάνης από το πολύ φαγητό παθαίνει λόξυγκα, στρέφεται στον γιατρό της παρέας, τον Ερυξίµαχο, για να του προτείνει τρόπους θεραπείας, αυτός το κάνει, και ο Αριστοφάνης παίρνει µετά από λίγο ξανά το λόγο απελευθερωµένος από τον λόξυγκα.
Ο κωµικός ποιητής αρχίζει µε την περιγραφή της αρχέγονης ανθρώπινης φύσης. Στην αρχή, λέει, ο άνθρωπος ήταν ένα ον µε σχήµα σφαιρικό, µε τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και δύο πρόσωπα που κοίταζαν προς αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά ενωµένα στην κορυφή σχηµάτιζαν το κεφάλι. Τα φύλα αυτών των παράξενων όντων δεν ήταν δύο, όπως σήµερα, αλλά τρία: Το ένα είναι διπλά αρσενικό, το άλλο διπλά θηλυκό και το τρίτο ερµαφρόδιτο. Το πρώτο, το αρσενικό, ήταν, λέει, γέννηµα του Ήλιου, το θηλυκό ήταν γέννηµα της Γης και το τρίτο της Σελήνης, γιατί και η Σελήνη µετέχει και των δύο: είναι και αστέρι και γη. Τα σφαιροειδή αυτά πλάσµατα µε τα διπλά πρόσωπα και τα διπλά γεννητικά όργανα, αρσενικά, θηλυκά και ερµαφρόδιτα πηγαίνουν σαν τροχός µε τα οκτώ τους άκρα και κάνουν τούµπες στον αέρα σαν ακροβάτες. Επειδή όµως τα φοβερά αυτά τέρατα είχαν µεγάλη δύναµη και αλαζονεία, τα έβαλαν µε τους θεούς. Ο ∆ίας συγκαλεί εκτάκτως συµβούλιο των θεών για να αντιµετωπίσει την κατάσταση και αποφασίζεται να κόψει ο ίδιος µε χειρουργική ακρίβεια τα όντα αυτά στα δύο, από πάνω ως κάτω.
Από τότε ο άνθρωπος αποτελεί µόνο το ήµισυ ενός ολόκληρου όντος. Και κάθε τέτοιο ήµισυ περιφέρεται µε την παθιασµένη επιθυµία να ξαναβρεί το συµπλήρωµά του. «Έρωτα» λοιπόν ονοµάζουµε αυτόν τον πόθο συνένωσης µε το χαµένο ήµισυ του αρχικού εαυτού µας. Και κανένας δεν µπορεί να βρει την ευτυχία όσο ο πόθος αυτός µένει ανεκπλήρωτος. Εποµένως, ο δεσµός του άνδρα και της γυναίκας αποτελεί την εκ νέου συνένωση των δύο ηµίσεων ενός από τα αρχικά αρσενικοθήλυκα όντα. Ενώ κάθε παθιασµένη σχέση δύο προσώπων του ίδιου φύλου είναι εκ νέου συνένωση των ηµίσεων ενός διπλά αρσενικού ή διπλά θηλυκού όντος, ανάλογα µε την περίπτωση. Αυτός είναι ο µύθος.
Ο µύθος, όπως βλέπετε, έρχεται να δικαιολογήσει και να νοµιµοποιήσει µυθολογικά τόσο τον ετεροφυλοφιλικό όσο και τον οµοφυλοφιλικό έρωτα, ο οποίος δεν παρουσιάζεται ως παρέκκλιση από την οµαλή σεξουαλικότητα. Αυτά θα είναι και τα πεδία αναφοράς της σηµερινής µας εισήγησης.

Εισαγωγικές παρατηρήσεις
Πριν όµως ξεκινήσω, θα µου επιτρέψετε να κάνω κάποιες απαραίτητες, κατά τη γνώµη µου, προκαταρκτικές παρατηρήσεις και διευκρινίσεις για να εισχωρήσουµε όσο το δυνατόν πιο κριτικά και απροκατάληπτα στο θέµα µας.
I
Το θέµα µας είναι ο έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα. Αλλά τι δηλώνει ο όρος Αρχαία Ελλάδα; Η Αρχαία Ελλάδα είναι ένα πολυσύνθετο και πολυµερές γίγνεσθαι κατά χρόνο και κατά τόπο. Και ο Όµηρος είναι αρχαία Ελλάδα και ο Πλούταρχος είναι αρχαία Ελλάδα, αλλά απέχουν µεταξύ τους 800 περίπου χρόνια. Όσα απέχουµε εµείς σήµερα από την 4η Σταυροφορία στο Βυζάντιο. Από την άλλη, αρχαία Ελλάδα είναι βεβαίως η Αθήνα, αλλά και η Σπάρτη και η Κρήτη και η Λέσβος αλλά και η Ιωνία και η Μεγάλη Ελλάδα και οι άλλες απανταχού ελληνικές πόλεις. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αρχαιοελληνικού πολιτισµού είναι ο πλουραλισµός και η πολυµέρεια που του εξασφάλιζε το σύστηµα των πόλεων-κρατών. Κάθε πόλη έχει τη δική της νοµοθεσία και κοινωνική οργάνωση που πολλές φορές µπορεί να διαφέρει ριζικά από τη νοµοθεσία άλλων πόλεων-κρατών. Είναι φανερό λοιπόν ότι θα συναντήσουµε µεγάλες αλλαγές στα ήθη και στις νοοτροπίες όχι µόνο από πόλη σε πόλη αλλά και στην ίδια πόλη.
Η παρουσίασή µας σήµερα µοιραία θα επικεντρωθεί στη Αθήνα της κλασικής περιόδου, δευτερευόντως σε άλλες περιοχές του ελληνικού κόσµου. Τούτο δεν οφείλεται σε αφόρητο αθηναιοκεντρισµό αλλά στο γεγονός ότι από την Αθήνα έρχονται οι περισσότερες µαρτυρίες που έχουµε για την ερωτική συµπεριφορά και τα σεξουαλικά ήθη στην ελληνική αρχαιότητα.
ΙΙ
Θα πρέπει να έχουµε κατά νου ότι όταν προσεγγίζουµε µια διαφορετική εποχή ή διαφορετικές από µας κοινωνίες δεν θα πρέπει να τις βλέπουµε µε τις δικές µας ηθικές αντιλήψεις, αλλά µε τις δικές τους. Οφείλουµε δηλαδή να προσπαθήσουµε να απαλλαγούµε από τις δικές µας προκαταλήψεις και τις δικές µας νοοτροπίες και να προσπαθήσουµε να δούµε εκείνη την εποχή όπως πραγµατικά ήταν για τους ανθρώπους που τη διαµόρφωσαν και τη βίωναν. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι η ηθική είναι κάτι το ρευστό, κάτι το µεταβαλλόµενο, και ότι οι ηθικές αντιλήψεις αλλάζουν από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή. Κάτι το οποίο είναι ηθικό σε µας σήµερα µπορεί να είναι ανήθικο αύριο, και ό,τι θεωρείται σήµερα ανήθικο µπορεί να ήταν ηθικό σε µια προηγούµενη εποχή.


            ΙΙΙ
Τίθεται λοιπόν το ερώτηµα: Έχει αλλάξει η ερωτική ηθική από την αρχαιοελληνική περίοδο ως σήµερα;
Απάντηση: Έχει αλλάξει άρδην! Και για τούτο καθοριστικό ρόλο έχει παίξει σ’ ένα µεγάλο βαθµό ο Χριστιανισµός. Η ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων απεικονίζει το ιδεολογικό υπόβαθρο και το αξιακό σύστηµα ενός κόσµου που έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει. Θα πρέπει να καταλάβουµε ότι ο αρχαιοελληνικός κόσµος είναι πυρηνικά διαφορετικός από τον χριστιανικό.
Ο αρχαίος Έλληνας είναι άνθρωπος του παρόντος κόσµου, του εδώ και του τώρα. Απολαµβάνει τις χαρές της ζωής και την ηδονή του έρωτα. Ο χριστιανός άνθρωπος θεωρεί τον παρόντα κόσµο προσωρινό και εφήµερο. Αλλού είναι η αληθινή ζωή: στην βασιλεία των ουρανών! Για να την κερδίσει αυτοπεριορίζεται,είναι εγκρατής, νηστεύει, απέχει από τις ηδονές. Τουλάχιστον αυτό ήταν το πρότυπο των χριστιανών.
∆είτε πως αντανακλάται αυτή η διαφορά στην θρησκεία των µεν και των δε. Στους Έλληνες οι θεοί έκαναν όλα όσα θα ήθελαν να κάνουν οι άνθρωποι. Ερωτεύονται, ζηλεύουν, µοιχεύονται. Όλες οι ερωτικές φαντασιώσεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυµίες τους εξεικονίζονται στη δράση των θεών. Ο ∆ίας είναι το πρότυπο του ουράνιου εραστή που έλκεται από κάθε όµορφο θηλυκό, είτε είναι θεά, είτε νύµφη,  είτε θνητή.  Μετέρχεται κάθε µεταµόρφωση,  γίνεται ταύρος,  κύκνος, χρυσή βροχή προκειµένου να σµίξει µαζί της. Ο ∆ίας, όµως, ερωτεύτηκε, εκτός από γυναίκες, και τον όµορφο Γανυµήδη που τον απήγαγε στον Όλυµπο και τον έκανε οινοχόο του για να τον έχει πάντα κοντά του. Έτσι ο αναγνωρισµένος και ευρύτατα διαδεδοµένος στους Έλληνες θεσµός της παιδεραστίας βρήκε και την αντίστοιχη θρησκευτική δικαίωση.
Η Αφροδίτη είναι η θεά του Έρωτα. Είναι ακατανίκητη και στα θέλγητρά της κανείς δεν µπορεί να αντισταθεί, αθάνατος ή θνητός. Κι αν το καταφέρει κάποιος, τότε, αφού καταστρατηγεί τον φυσικό νόµο και εναντιώνεται σε τελευταία ανάλυση στην ίδια τη ζωή, θα καταστραφεί, όπως ο Ιππόλυτος.
Από όλα αυτά και άλλα πολλά που θα είχαµε να πούµε (για τις ερωτοδουλειές των ελληνικών θεών θα µπορούσε να γραφεί ολόκληρο βιβλίο), γίνεται φανερή η µεγάλη διαφορά µε την ιουδαιοχριστιανική αντίληψη που θέλει τον θεό ανέραστο. Το σώµα (η σάρκα) θεωρείται το όργανο του πειρασµού µε το οποίο ο σατανάς δελεάζει και συνεπώς εξαιτίας του ο άνθρωπος χάνει την αιώνια ζωή, εφόσον υποκύψει στις επιθυµίες του. Ο περιορισµός της σάρκας είναι το ζητούµενο. Ακραία εκδοχή αυτής της αντίληψης είναι ο ασκητισµός και ο αναχωρητισµός.
Τη διαφορά στις αντιλήψεις των δύο κόσµων µπορούµε να την δούµε καθαρά όπως αντανακλάται στη τέχνη. Το ιδεώδες του έλληνα ανθρώπου είναι η πλήρης κατάφαση της ζωής και της αισθητικής απόλαυσης που προσφέρει ο θαυµασµός της ρώµης, του σφρίγους και της οµορφιάς. Εξ ου και η αγάπη προς το γυµνό. Αντίθετα ο χριστιανός αποστρέφεται το γυµνό, συστέλλεται, εντρέπεται. Στο χριστιανικό ιδεώδες ανταποκρίνεται ο ασκητής µε το οστεώδες και εξαϋλωµένο σώµα, ταλαιπωρηµένο από τις εκούσιες κακουχίες και τις εξαντλητικές νηστείες. Η σάρκα πρέπει να περιορίζεται και να τιµωρείται για να κερδηθεί η ψυχή.


             *
Επανέρχοµαι και κλείνω τις προκαταρκτικές µου παρατηρήσεις. Η σηµερινή µου παρουσίαση θέλω να είναι επιστηµονική. Και η επιστήµη δεν ηθικολογεί. ∆εν την ενδιαφέρει αν κάτι είναι ηθικό ή ανήθικο. Είπαµε ότι η ηθική µεταβάλλεται. Αυτό που θηρεύει είναι το όντως αληθές, η απροκατάληπτη αλήθεια. Άρα στόχος µας δεν είναι ούτε να κατακρίνουµε ούτε να εγκρίνουµε. Ευτυχώς, η επιστήµη έχει ξεφύγει από τα διλήµµατα αυτά. Στόχος µας είναι να κρίνουµε, δηλαδή να κατανοήσουµε. Και νοµίζω πως αυτό είναι το πιο έντιµο που µπορούµε να κάνουµε προς τους αρχαίους Έλληνες. Όχι βεβαίως να τους καταδικάσουµε µονοκόµµατα και αφοριστικά αλλά όχι – ακόµη χειρότερο– και να παρασιωπήσουµε την αλήθεια.

Πηγές για την ερωτική συµπεριφορά των αρχαίων Ελλήνων.

Πού τα ξέρουµε όλα αυτά που θέλω να σας παρουσιάσω σήµερα;
Είναι φανερό πως είναι πολύ δύσκολο να µάθει κανείς τι κάνουν ακριβώς δυο (ή – ενδεχοµένως– και περισσότεροι) άνθρωποι όταν συνευρίσκονται ερωτικά. Για να το µάθουµε πρέπει να έχουµε τη µαρτυρία ενός απ’ αυτούς. Από την άλλη πάλι, είναι κοινός τόπος ότι δεν θα πρέπει να εµπιστεύεται κανείς τις δηλώσεις οποιωνδήποτε σχετικά µε το σεξ, ιδιαίτερα σε σχέση µε τον εαυτό τους. Όταν µάλιστα οι δηλώσεις αυτές αφορούν συµπεριφορές και πρακτικές πριν από 2000 και παραπάνω χρόνια, τότε η ανάγκη για προσεκτικό έλεγχο είναι πολύ πιο επιτακτική.
Από πού λοιπόν αντλούµε πληροφορίες για την ερωτική συµπεριφορά των αρχαίων Ελλήνων;
Οι πηγές µας είναι κατά βάση δύο ειδών: οι φιλολογικές µαρτυρίες, δηλαδή κείµενα ποιητών, πεζογράφων, φιλοσόφων και ρητόρων, και οι εικαστικές µαρτυρίες, δηλαδή εικόνες πάνω σε αγγεία. Μια γενική παρατήρηση που µπορούµε να κάνουµε είναι ότι όλες οι πηγές που διαθέτουµε προέρχονται από άνδρες (εξαίρεση µόνον αποτελεί η Σαπφώ) και απηχούν στο µεγαλύτερο µέρος τους την κυρίαρχη ανδρική αριστοκρατική ιδεολογία εκείνης της εποχής.
Τα λογοτεχνικά έργα παρουσιάζουν κενά και είναι εν πολλοίς µεροληπτικά. Εξ άλλου τα διάφορα είδη της γραµµατείας είχαν τους δικούς τους κανόνες. Οι κωµωδιογράφοι (κυρίως ο Αριστοφάνης) επιδίωκαν να προκαλέσουν το γέλιο µε τις σεξουαλικές ιδιορρυθµίες και τα ελαττώµατα των σύγχρονων Αθηναίων. Τα αστεία όµως δεν αντιστοιχούν πάντοτε µε όσα συνέβαιναν στην καθηµερινή ζωή. Οι φιλόσοφοι (ο Πλάτων, ας πούµε) επιδίωκαν να προβάλλουν κανονιστικά πρότυπα συµπεριφοράς, ενώ η πραγµατικότητα ήταν αναµφίβολα λιγότερο εξιδανικευµένη, λιγότερο «τακτοποιηµένη» και πιο άναρχη. Οι ρήτορες, που µας προσφέρουν πολλές πληροφορίες πάνω σε διάφορες πλευρές του θέµατος, απευθύνονταν σε άνδρες δικαστές και έπρεπε να υποστηρίξουν την υπόθεση του πελάτη τους µε πειστικά επιχειρήµατα.
Από την άλλη µεριά, σχετικά µε τις σωζόµενες παραστάσεις πάνω σε αγγεία, στην πλειονότητά τους επικεντρώνονται στην αστική ζωή, και είναι απαραίτητο να λαµβάνουµε υπόψη ποια αλήθεια επιδίωκαν πιθανώς να εκφράσουν και για ποιους θεατές και για ποιες περιστάσεις είχαν δηµιουργηθεί. Παρ’ όλο που στη γλυπτική υπάρχει σαφής προτίµηση στο ανδρικό γυµνό σώµα, η αθηναϊκή αγγειογραφία, είτε η πρώιµη µελανόµορφη, είτε η µεταγενέστερη ερυθρόµορφη, παρουσιάζει σκηνές µε ερωτικά ζεύγη όλων των ειδών και αποτελεί, παρά τις ελλείψεις της, την πληρέστερη µαρτυρία για τη σεξουαλική συµπεριφορά.
              * *
H σηµερινή µου εισήγηση δεν θέλω να είναι (ή να είναι µόνο) ένα απάνθισµα από ιδιόρρυθµες για µας σήµερα -και γι’ αυτό γαργαλιστικές και πικάντικες- σκηνές από την ερωτική ζωή και τη σεξουαλική δράση των αρχαίων Ελλήνων, αλλά να στοχεύει πρωταρχικά στην εξήγηση τού γιατί οι άνθρωποι αυτοί συµπεριφέρονταν έτσι. Τούτο δεν είναι δυνατόν να γίνει αν δεν εξετάσουµε την δοµή της κοινωνίας και της οικογένειας στην αρχαία Ελλάδα.
∆εν είναι δυνατόν να εννοήσουµε πλήρως το ερωτικό φαινόµενο στην αρχαία Ελλάδα, εάν δεν έχουµε κατά νου ότι το κοινωνικό της σύστηµα και η πολιτειακή της δοµή στηριζόταν καθαρά σε µια λέσχη ανδρών. Επρόκειτο για ένα ανδροκρατούµενο, πατριαρχικό club.
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισµός ορίζεται µεταξύ δύο κατά βάση πόλων, του πολέµου και της πολιτικής. Και στα δύο αυτά η γυναίκα δεν συµµετέχει. Από την εποχή των ηρώων ως τους χρόνους του Αλέξανδρου οι άνδρες πολεµούν κι ο πόλεµος είναι αυτός που ορίζει τη µοίρα των πόλεων, την εξέλιξη των κοινωνιών, τις ηγεµονίες και την παρακµή τους. Η αφήγηση της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσµου είναι η αφήγηση µιας ιστορίας, όπου οι άνδρες είναι οι µοναδικοί πρωταγωνιστές, µια ιστορία την οποία αφηγούνται άνδρες για άνδρες. Τα ιστορικά στοιχεία που έχουµε για την αρχαία Ελλάδα µας παραπέµπουν σε µια κατάσταση απόλυτης ανδρικής επικράτησης και επιβολής αυστηρής πατριαρχίας.
Ας κάνουµε εδώ µιαν παρένθεση και µια διευκρίνιση σχετικά µε την ορολογία: πατριαρχία – µητριαρχία. Σύµφωνα µε µια επιστηµονική υπόθεση, που έχει όµως σοβαρότατες ενδείξεις αληθείας, οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν ήταν εξ αρχής δοµηµένες µε βάση την υπεροχή του άνδρα και την πατρογραµµική κληρονοµική διαδοχή. Υπήρχε, λένε, µια αρχέγονη κατάσταση στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπου υποκείµενο αναφοράς δεν ήταν ο άνδρας αλλά η γυναίκα. Είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αγνοούν τον αναπαραγωγικό ρόλο του άνδρα, που δεν υπάρχει αιτιακή σύνδεση ανάµεσα στην σεξουαλική επαφή και τη γέννηση του παιδιού. Στις κοινωνίες αυτές επικρατεί καθεστώς ελευθεροµιξίας. Η γυναίκα έρχεται σε σεξουαλική επαφή µε πολλούς άνδρες και τα παιδιά που γεννιούνται ξέρουν πολύ καλά από µια µητέρα γεννήθηκαν, αγνοούν όµως τον πατέρα. Γι’ αυτό και ο προσδιορισµός της διαδοχής είναι µητρογραµµικός.
Τη θεωρία αυτή ανέπτυξε πρώτος ο (γερµανόφωνος) Ελβετός Johann J. Bachofen, ο οποίος ξεκίνησε ως νοµικός αλλά οι µελέτες του τον καθιέρωσαν ως τον ιδρυτή τής επιστήµης της εθνολογίας. Το 1861 εξέδωσε το βασικό του βιβλίο µε τίτλο Mutterrecht (Μητρικό δίκαιο). Τον όρο µητριαρχία – κατ’ αναλογίαν προς το πατριαρχία– εισήγαγε αργότερα ο αµερικανός Lewis Morgan που µελέτησε τις κοινωνίες των ιθαγενών Ινδιάνων. Ο όρος όµως µητριαρχία δεν είναι ορθός γιατί υπονοεί ότι στις αντίστοιχες µορφές κοινωνικής οργάνωσης άρχει, δηλαδή εξουσιάζει η µητέρα. Αυτό όµως δεν είναι αλήθεια, γιατί στις κοινότητες αυτές οι µητέρες δεν χρησιµοποιούν τη λανθάνουσα δύναµή τους για να εξουσιάζουν τους άνδρες-συντρόφους τους, τους πατέρες ή τους γιους τους. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η χαρακτηριστική διαφορά από την πατριαρχία, που είναι ένα γνήσια εξουσιαστικό σύστηµα. Καλύτερα να προτιµάται ο όρος µητρισµός και µητριστικός, που τονίζει τον κεντρικό ρόλο της µητέρας χωρίς να υπονοεί εξουσία.
Το ερώτηµα, τώρα, είναι πότε και πώς από τη µητριστική αυτή κατάσταση περάσαµε στην πατριαρχία.
Η πατριαρχία πρέπει να συνδέεται µε τη νεολιθική ή παραγωγική επανάσταση, δηλαδή µε το πέρασµα από το στάδιο της τροφοσυλλογής στο στάδιο της παραγωγής, αγροτικής και κτηνοτροφικής. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι η κοσµογονική αυτή µεταβολή έλαβε χώρα στο χρονικό διάστηµα από το 10.000 ως το 7000 π.Χ. στη περιοχή της Μεσοποταµίας, κι από εκεί διαδόθηκε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο άνθρωπος γίνεται παραγωγός της τροφής του. ∆εν την παίρνει πια κατ’ ευθείαν από τη φύση αλλά από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, διά µέσου δηλαδή καταστάσεων, που ο ίδιος δηµιουργεί και ελέγχει. Έτσι παύει να αποτελεί ο ίδιος ένα κοµµάτι της φύσης και αρχίζει να ελέγχει το περιβάλλον.
Στις αρχέγονες µητριστικές κοινωνίες ισχύει, όπως είπαµε, η ελευθεροµιξία. Κανένας δεν σπαζοκεφαλιάζει ψάχνοντας να βρει σε ποιον ανήκει το παιδί, όσο το παιδί δεν αντιµετωπίζεται ακόµα ως ιδιοκτησία. Ο άνθρωπος µαθαίνει να σκέφτεται ως ιδιοκτήτης µόνο όταν η παραγωγή ειδών διατροφής έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να αφήνει πλεόνασµα. Το πλεόνασµα τροφής επιτρέπει για πρώτη φορά τη συσσώρευση ιδιοκτησίας, η συσσώρευση ιδιοκτησίας επιτρέπει για πρώτη φορά την κληρονοµική µεταβίβασή της και η κληρονοµική µεταβίβαση της ιδιοκτησίας επιβάλλει για πρώτη φορά την εξακρίβωση της πατρότητας. Τότε λοιπόν επιβάλλεται η µονογαµία για να ξέρει ο άνδρας ποια είναι τα δικά του παιδιά.
Τώρα,  λοιπόν,  µπορεί να καταλάβει κανείς γιατί απαγορεύεται η µοιχεία. Όταν πρόβαλε για πρώτη φορά η έννοια της µοιχείας, σήµαινε κάτι ολότελα διαφορετικό απ’ ό,τι σήµερα: σήµαινε µια µορφή κλοπής. Η σύζυγος που συνουσιαζόταν µε έναν άλλο άνδρα µπορούσε να µείνει έγκυος από αυτόν. Αν ο σύζυγος δεν το καταλάβαινε αυτό, µεγάλωνε ένα νόθο παιδί που τον κληρονοµούσε, δηλαδή τον έκλεβε. Γιατί, σύµφωνα µε το πατριαρχικό έθιµο, κληρονόµος του πατέρα µπορούσε να είναι µόνο ο βιολογικός του γιος.
Η µονογαµία λοιπόν ήταν µια επινόηση του άνδρα γιατί έτσι µόνο µπορούσε να ελπίζει ότι τα παιδιά της γυναίκας του ήταν και δικά του παιδιά. Η γυναίκα, αντίθετα, ήξερε πάντα ποιο παιδί ήταν δικό της και γι’ αυτό δεν είχε λόγο να απαιτεί την αποκλειστική κυριότητα του συζύγου της. Αν οι γυναίκες, αργότερα, έγιναν υπέρµαχοι της αυστηρής µονογαµίας, το έκαναν γιατί ήθελαν να διατρέφονται από τον άνδρα. Έτσι η γυναίκα µε την επιβολή της µονογαµίας κέρδισε τη συντήρησή της, αλλά έχασε την ελευθερία της.
Αυτή η µετάβαση από τη µητριστική κοινωνία στο σύστηµα της πατριαρχίας, το πέρασµα από το πατρικό στο µητρικό δίκαιο, αποτυπώνεται µυθολογικά, κατά µία ευφυή ερµηνεία, στην Ορέστεια του Αισχύλου. Ο Ορέστης σκότωσε την µητέρα του, διότι, ισχυρίζεται, η Κλυταιµήστρα διέπραξε διπλό έγκληµα απέναντί του, γιατί δεν σκότωσε µόνο τον άνδρα της, αλλά και τον πατέρα του. Γιατί λοιπόν οι Ερινύες καταδιώκουν αυτόν, δηλαδή τον Ορέστη, και όχι εκείνη, την Κλυταιµήστρα, που ήταν πολύ πιο ένοχη; Η απάντηση είναι: «Εκείνη δεν ήταν οµοαίµατη συγγενής τού άνδρα που σκότωσε». Αυτή η απάντηση, που σήµερα µας φαίνεται σχεδόν ακατανόητη, φανερώνει πολύ καθαρά τη λογική ενός µητριστικού συστήµατος. Για τις Ερινύες, η µητροκτονία βαραίνει περισσότερο από τη συζυγοκτονία, γιατί βλέπουν τη δοµή της κοινωνίας από µητριστική σκοπιά.
Ο Απόλλων διαφωνεί, γιατί αντιπροσωπεύει τη νέα τάξη πραγµάτων, το θεσµό της µονογαµίας, την πρωτοκαθεδρία του πατέρα-«σπορέα».
Ακούστε τι λέει ο Απόλλων (Ευµενίδες, 658-661):
Μάνα δεν είναι όποια γεννά αυτό που λέει
παιδί της . το σπόρο τρέφει στην κοιλιά µονάχα.
Αυτός που σπέρνει γεννά κι αυτή σαν ξένη
το φύτρο συντηρεί… (µετάφραση: Κ.Χ. Μύρης)

Σύµφωνα λοιπόν µε τον Απόλλωνα, ο πατέρας «σπέρνει» το παιδί στη µήτρα της γυναίκας και γι’ αυτό έχει τα περισσότερα δικαιώµατα πάνω του, ενώ σύµφωνα µε την αντίληψη που επικρατούσε ως τότε η µητέρα, που δίνει στο παιδί το αίµα της και τη ζωή, είναι η αποκλειστική κάτοχός του και ο πατέρας µένει γι’ αυτήν ένας ξένος.
   *
Μετά από όλη αυτή την εξήγηση ξαναγυρνώ στον πυρήνα του θέµατός µας. Προτού αρχίσουµε να διερευνούµε την ερωτική συµπεριφορά και τα σεξουαλικά ήθη των αρχαίων Ελλήνων, θα πρέπει να προτάξουµε µιαν αλήθεια. Η αλήθεια αυτή είναι ότιαρχαιοελληνική ηθική είχε την ικανότητα να παραδέχεται την εναλλαγή των οµοφυλοφιλικών και ετεροφυλοφιλικών προτιµήσεων στο ίδιο άτοµο.
Κατόπιν αυτής της παραδοχής µπορούµε να οριοθετήσουµε πιο συγκεκριµένα τα πεδία ελεύθερης άσκησης της σεξουαλικότητας των Ελλήνων: είναι ο γάµος, η πορνεία και η παιδεραστία. Η σεξουαλική δραστηριότητα προς τα άγαµα κορίτσια και τις παντρεµένες γυναίκες άλλων ανδρών δεν επιτρεπόταν. Υπήρχε ταµπού και κοινωνικό στίγµα. Από τα ελεύθερα πεδία που αναφέραµε, τα δύο πρώτα, ο γάµος και πορνεία αποτελούν καταστάσεις που εµφανίζονται σε όλες σχεδόν τις οργανωµένες κοινωνίες. Αυτό που σκανδαλίζει περισσότερο τον σηµερινό άνθρωπο είναι το τρίτο, παιδεραστία.
Με την πλήρη υποταγή του γυναικείου φύλου, ο υψηλός έρωτας είναι κυρίως προς τους άνδρες. Και για την ακρίβεια προς τα νεαρά αγόρια, τους παίδες, εξ ου και ο όρος παιδεραστία ή, όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, παιδικός έρως. Μ’ αυτόν θα ξεκινήσω.

Παιδεραστία

Οι σύγχρονοι ερευνητές προσπάθησαν αντλώντας από τις διάφορες µαρτυρίες να διαµορφώσουν ένα µοντέλο για την ελληνική οµοφυλοφιλία. Το µοντέλο αυτό θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παιδεραστία κοινωνικά αποδεκτή» και θα µπορούσαµε να το σκιαγραφήσουµε ως εξής:
Η σεξουαλική σχέση ήταν µεταξύ ενός εραστή, δηλαδή ενός νέου ενήλικα (περίπου ως 30 χρονών) µε ρόλο ενεργητικό, και ενός ερωµένου, δηλαδή ενός εφήβου (περίπου 12 ως 18 ετών) µε ρόλο παθητικό. Ο εραστής κυριαρχούσε στη σχέση, ήταν ο «κυνηγός», και παρείχε δώρα (όχι όµως χρήµατα) και βοήθεια στον νεότερο που επιδίωκε να γίνει ένα ώριµο µέλος της κοινωνίας, προσφέροντας του κοινωνική υπόσταση, καθώς τον καθιστούσε επίλεκτο σύντροφο, µέλος µιας διακεκριµένης κοινωνικής ελίτ. Αντίθετα, ο ερώµενος είχε το ρόλο του υποδεέστερου και δεχόταν τις κρούσεις του εραστή αρχικά µε απροθυµία ή τουλάχιστον µε διακριτικότητα. Η σεξουαλική επαφή του µεγαλύτερου µε τον νεότερο δεν ήταν συνήθως παρά φύσιν, αλλά γινόταν µε το τρίψιµο του ερεθισµένου πέους ανάµεσα στους µηρούς. Όταν το αγόρι γινόταν άνδρας, ήταν η σειρά του να λειτουργήσει ως ο «κυνηγός» εραστής και στην ηλικία των 30 περίπου χρόνων, τον αποδεκτό χρόνο για γάµο, οι άνδρες εγκατέλειπαν την οµοφυλοφιλία για το φυσιολογικό έγγαµο βίο. Η κοινή γνώµη επέκρινε δριµύτατα τους άνδρες που συνέχιζαν να έχουν τον ρόλο τού υποταγµένου ερωµένου µετά την ενηλικίωσή τους ως εκθηλυσµένους, και εάν δέχονταν χρήµατα για τις υπηρεσίες τους, µπορούσαν να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώµατα.
Αυτό είναι, θα λέγαµε, εν συντοµία το προφίλ µιας «κανονικής» οµοφυλοφιλικής σχέσης. Μολονότι υπάρχει µεγάλη δόση αλήθειας σ’ αυτό το µοντέλο, είναι µια πολύ απλουστευµένη και εξευγενισµένη εκδοχή της πραγµατικότητας, η οποία ήταν ασφαλώς πολυπλοκότερη και λιγότερο τακτοποιηµένη.

Προέλευση του θεσµού

Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή. Πολύ µελάνι έχει χυθεί σχετικά µε την προέλευση του θεσµού της οµοφυλοφιλίας στη αρχαία Ελλάδα. Πρέπει να πούµε ότι τίποτε δεν είναι επακριβώς γνωστό. Κατά πάσα πιθανότητα, όµως, είναι γέννηµα της ζωής του στρατοπέδου και ανήκει σε εποχές µεταναστεύσεων και νοµαδικών περιπετειών πολεµικών στιφών, κατά τις οποίες οι γυναίκες λείπουν ή είναι αριθµητικά ανεπαρκείς. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εµφανίζεται και σε άλλους αρχαίους λαούς µε τέτοια χαρακτηριστικά (π.χ. οι Γαλάτες, οι αρχαίοι Γερµανοί), και κυρίως από το γεγονός ότι και κατόπιν συνδέεται µε την πολεµική ζωή, τα στρατιωτικά καθήκοντα και τη γυµναστική.
Κατά µία θεωρία πίσω από το έθιµο αυτό υποκρύπτεται η πρωτόγονη πίστη ότι η ανδρική δύναµη και ζωτικότητα µπορεί να µεταβιβαστεί από τον ώριµο άνδρα στον ανώριµο µέσω µιας πράξης υλικής και ορατής.
Όπως γνωρίζετε, ο πόλεµος έπαιζε µεγάλη σηµασία στη ζωή των αρχαίων λαών. Έχει παρατηρηθεί ότι ο παιδικός έρως χρησιµοποιήθηκε από νωρίς για να αναπτύξει το αίσθηµα της τιµής στον πόλεµο. Για τους αρχαίους αποτελούσε βεβαιότητα ότι ο ερωτισµός αυξάνει πάντοτε στο αρσενικό τη µαχητικότητα και πολλαπλασιάζει τις δυνάµεις του. Οι Έλληνες είχαν να διηγούνται ένα πλήθος σχετικών παραδειγµάτων. Ο Πλούταρχος π.χ. µας αναφέρει στον Ερωτικό του το παράδειγµα ενός πολεµιστή, ο οποίος στη µάχη γλίστρησε κι έπεσε πρηνής. Ο εχθρός ήταν έτοιµος να τον κτυπήσει κι εκείνος τον παρακάλεσε να περιµένει λίγο να γυρίσει ανάσκελα, ώστε να µην τον δει ο ερώµενός του πληγωµένο στα νώτα.
Σύµφωνα µε το Πλάτωνα, οι εισαγωγείς του θεσµού στην Ελλάδα ήταν οι ∆ωριείς. Πραγµατικά, οι πηγές µάς µαρτυρούν ότι στις δωρικές πολιτείες ο παιδικός έρως ήταν θεσµός αναγνωρισµένος. Αναφέρω µερικές δειγµατοληπτικά:
Στη Σπάρτη η σχέση του εραστή προς τον ερώµενο εθεωρείτο τόσο νόµιµη, ώστε ο εραστής επείχε θέση κηδεµόνα και ήταν υπεύθυνος απέναντι στην πολιτεία και την κοινωνία για τις παρεκτροπές του νεαρού.
Στη Θήβα, είναι γνωστό ότι η ιδεώδης οργάνωση του στρατεύµατος στηριζόταν σε ζεύγη εραστών και ερωµένων. ∆ιάσηµος υπήρξε ο Ιερός Λόχος, θεσµός πολύ παλαιός, που αναδιοργανώθηκε τον 4ο αιώνα λίγο πριν από τη µάχη των Λεύκτρων. Τα ζευγάρια δεσµεύονταν µεταξύ τους µε όρκο, που έδιναν στο ιερό του Ιολάου, του φίλου του Ηρακλή. Γι’ αυτό ονοµάζονταν ιερός ο Λόχος. Ο ηρωισµός των ανδρών του σώµατος αυτού υπήρξε ξεχωριστός, όπως τον έδειξαν και στα Λεύκτρα και στη Μαντίνεια και, τέλος, στη Χαιρώνεια, όπου µόνοι αυτοί µέσα στην άτακτη φυγή των αθηναϊκών όχλων αντιτάχθηκαν στους Μακεδόνες.
Στην Κρήτη, κατ’ εξοχήν δωρική περιοχή, η παιδεραστία αποκτά και µιαν ιδιαίτερη εθιµοτυπία. Ο ιστορικός Έφορος, όπως τον διασώζει ο Στράβων, αναφέρει ότι οι ∆ωριείς εισήγαγαν αυτό το έθιµο στην Κρήτη, όταν την κυρίεψαν τον 11 αι.π.Χ. Αναφέρει ο Έφορος (Στράβων, 10.4.21):
«Οι Κρήτες δεν αποκτούν το ερώµενό τους µε την πειθώ αλλά µε την αρπαγή. Ο εραστής λέει στους συγγενείς του νέου τρεις ή περισσότερες µέρες νωρίτερα ότι σκοπεύει να τον απαγάγει. Θα ήταν γι’ αυτούς µεγάλη ντροπή αν έκρυβαν το νέο ή µαταίωναν το σχέδιο, γιατί έτσι θα οµολογούσαν ότι ο βλαστός τους είναι ανάξιος του εραστή. Έτσι λοιπόν, αν ο απαγωγέας έχει κοινωνική θέση ισάξια µε εκείνη του αγοριού ή ανώτερή του, µαζεύονται και κάνουν πως εναντιώνονται στον απαγωγέα, καταδιώκοντάς τον εικονικά, όπως απαιτεί το έθιµο. Αλλά στην πραγµατικότητα αφήνουν µετά χαράς να γίνει η αρπαγή. Αν όµως ο εραστής δεν είναι αντάξιος του νέου, τού τον αποσπούν µε τη βία… Άξιο να αγαπηθεί δεν θεωρούν τον ωραίο αλλά τον γενναίο και ευπρεπή έφηβο».
Στη συνέχεια ο Έφορος µας λέει ότι εραστής και ερώµενος ανεβαίνουν στο βουνό για δύο µήνες (δεν επιτρεπόταν περισσότερο), όπου ο έφηβος ασκείται στο κυνήγι, στην πολεµική τέχνη και εν γένει στη σκληραγωγία. Όταν επιστρέφουν, ο εραστής χαρίζει στον νέο µια πολεµική στολή, ένα βόδι και ένα κύπελλο και τον αφήνει ελεύθερο. Ο έφηβος µιλάει για την ερωτική µαεστρία του απαγωγέα του, αν δηλαδή τον ικανοποίησε ή όχι. Ο νόµος επιτρέπει στον έφηβο να εγκαταλείψει αµέσως τον εραστή αν αυτός, στη διάρκεια της απαγωγής, ασκήσει πάνω του βία. Για τους ωραίους εφήβους από αρχοντικό τζάκι ήταν ντροπή να µη βρουν εραστή, γιατί αυτό σήµαινε ότι δεν ήταν αρκετά γενναίοι ή ευπρεπείς. Οι «απαχθέντες», αντίθετα, ήταν περιζήτητοι.
Αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην Κρήτη, και τούτο όχι µόνο για λόγους εντοπιότητας. Το παράδειγµα της κρητικής παιδεραστικής εθιµοτυπίας ωθεί αρκετούς ερευνητές τής εθνολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας να εντοπίζουν στο έθιµο µια τελετουργία µύησης στη ζωή του ενήλικα. Μια διαβατήρια τελετή για το πέρασµα από την εφηβική ηλικία στην ανδρική.
*
Αφού µιλήσαµε για τη δωρική προέλευση του θεσµού ας εστιάσουµε περισσότερο στην Αθήνα, όπου το φαινόµενο λαµβάνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Στην Αθήνα ο παιδικός έρως πρέπει να εισήχθη µαζί µε άλλα δωρικά στοιχεία – π.χ. τη γυµναστική, τον δωρικό χιτώνα–  ως µόδα στην υψηλή αριστοκρατική τάξη. Παρ’  όλο που από τον έρωτα προς τα αγόρια δεν ήταν αποκλεισµένος κανείς ελεύθερος πολίτης, έστω και χειρωνακτικά εργαζόµενος, στην πραγµατικότητα όµως αυτός ο έρωτας ήταν περιορισµένος στον κύκλο των προσώπων, τα οποία διέθεταν την ανάλογη σχόλη. Οι κατ’ εξοχήν χώροι για γνωριµίες και δηµοφιλή πεδία δράσης των εραστών ήταν οι παλαίστρες και τα γυµνάσια, όπου οι έφηβοι γυµνάζονταν. Όποιος περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του εκεί, έπρεπε να είναι ανεξάρτητος από τη δουλειά του και απαλλαγµένος από την ανάγκη της βιοτικής µέριµνας. Αυτόν τον τρόπο της σχόλης µπορούσε αρχικά να τον εξασφαλίζει για τον εαυτό του µόνον ο γαιοκτήµων ευγενής.
Ο αρχαίος Αθηναίος έδινε µεγάλη σηµασία στη γνώµη που είχαν οι άλλοι άνδρες για τη συµπεριφορά του. Σε µια τόσο µικρή κοινωνία, όπου ο ένας συναγωνιζόταν τον άλλον, και όλοι οι διακεκριµένοι πολίτες ήταν πρόσωπα γνωστά, έφτανε να κυκλοφορήσουν ένας-δυο επιφανείς πολίτες µε συντροφιά έναν νέο και ωραίο µαθητή, ώστε να διαδοθεί η συνήθεια. Η σχέση εξυπηρετούσε και τα δύο µέρη. Όσο πιο ωραίος και ευγενής ήταν ο µαθητής, τόσο πιο µεγάλη η αυταρέσκεια τού ώριµου άνδρα. Παροµοίως, όσο πιο διακεκριµένος ήταν ο εραστής, τόσο πιο µεγάλη η φιλοφρόνηση για το αγόρι. Η µαταιοδοξία ήταν ένας παράγοντας που χαρακτήριζε και τις δύο πλευρές.

Ο παιδικός έρως,  όπως είπαµε παραπάνω, αναπτύχθηκε στα γυµναστήρια, όπου οι νέοι πάλευαν γυµνοί κι εκεί µαζεύονταν οι εραστές. ∆ύο νοµοθετικές ρυθµίσεις ήδη από τον Σόλωνα και τον ∆ράκοντα οριοθετούν θεσµικά το φαινόµενο:
α) Υπήρχε απαγόρευση στους δούλους να γυµνάζονται και να έχουν παιδεραστικές σχέσεις.
β)  Αν κάποιος ελεύθερος νέος εκδίδονταν επί χρήµασι ετιµωρείτο µε «ατιµία», δηλαδή στέρηση των πολιτικών του δικαιωµάτων.  Ονοµάζονταν ηταιρηκώς και πεπορνευµένος. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν ο Τίµαρχος, ο οποίος δεν άντεξε την ατιµία και αυτοκτόνησε.
     *
Ας δούµε τώρα πιο συγκεκριµένα τα βασικά χαρακτηριστικά που προσδιόριζαν µια τέτοια σχέση:
Πρώτο χαρακτηριστικό: Το ιδιαίτερο στοιχείο της σχέσης ήταν η ένωση ενός ώριµου άνδρα µε έναν ανώριµο. Ουσιώδης προϋπόθεση ήταν η ψυχική και πνευµατική ανισότητα των δύο ερωτικών συντρόφων, η οποία προσδιορίζεται από την ηλικία τους. Αν αυτή η ανισότητα εξαφανιζόταν µε την ενηλικίωση του αγοριού, τότε ένας τέτοιος οµοφυλικός έρωτας µεταξύ δύο ανδρών γινόταν σκανδαλώδης.
∆εύτερο χαρακτηριστικό: Σε κάθε νόµιµη παιδεραστική σχέση ο ερωτικός πόθος ήταν απαραίτητα µονόπλευρος. Ερωτική επιθυµία αισθανόταν µόνο ο µεγαλύτερος, ενώ το αγόρι δεν ανταποκρινόταν. Ο νεαρός αντιπρόσφερε στον ερωτευµένο άνδρα µόνο φιλική συµπάθεια, η οποία στηριζόταν επάνω σε βαθιά εκτίµηση και θαυµασµό. Η συµπάθειά του δεν ήταν σεξουαλικής φύσεως, αλλά βασιζόταν στα γνωρίσµατα τού χαρακτήρα τού µεγαλύτερου άνδρα, αλλά και στην ικανότητά του να είναι πρότυπο ανθρώπου και πολίτη. Εάν, κατά την πορεία της σχέσης, το αγόρι άρχιζε να διεγείρεται σεξουαλικά, κανονικά η σχέση έπρεπε να σταµατήσει.
Η µη συµµετοχή στη σεξουαλική ηδονή ξεχώριζε τον ερώµενο καθοριστικά από έναν θηλυκό ερωτικό σύντροφο και τον διαφοροποιούσε από τον αντίστοιχο ρόλο του θηλυκού. Οι γυναίκες γενικά εθεωρούντο ως φιλήδονες. Πιστεύεται πως αυτές ένιωθαν τη γενετήσια ηδονή πιο έντονα απ’ όσο οι άνδρες. Προς τούτο χρησιµοποιούσαν κατά την αρχαιότητα το τεκµήριο του µάντη Τειρεσία, ο οποίος για ένα διάστηµα της ζωής του υπήρξε γυναίκα.
Τρίτο χαρακτηριστικό: Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του παιδικού έρωτα, που τον κάνει να ξεχωρίζει από ανάλογα φαινόµενα άλλων εθνών και άλλων εποχών.
Οι αξιώσεις που είχε η πόλη των Αθηνών από τους πολίτες της ήταν µεγάλες και ποικίλες. ∆εν υπήρχε σύγκριση µε τη Σπάρτη, όπου το ενδιαφέρον εστιαζόταν µόνο στη στρατιωτική προετοιµασία και τον πόλεµο.
Στην Αθήνα ο πολίτης έπρεπε να µάθει να ψηφίζει στην Εκκλησία του ∆ήµου, να γνωρίζει τη νοµοθεσία,  να δικάζει στην Ηλιαία.  Κατά µεγάλη πιθανότητα,  ο κλήρος θα τον όριζε µέλος της Βουλής ή η ψήφος των συµπολιτών του σε άλλα δηµόσια αξιώµατα. Αλλά και στην ιδιωτική ζωή, έπρεπε να γνωρίζει πολλά: τους τρόπους του φέρεσθαι και τους κανόνες της ευπρέπειας. Έπρεπε να έχει το πνεύµα του καλλιεργηµένο, ώστε να παρακολουθεί και να κρίνει µια θεατρική παράσταση, να έχει µια φιλοσοφική συζήτηση µε τον Σωκράτη, να διαβάζει τα βιβλία του Αναξαγόρα, να απολαµβάνει ένα άγαλµα του Φειδία.

Από πού και πώς θα αποκτούσε ο νέος όλα αυτά;

Από το σχολείο; Το σχολείο δεν ήταν ένας θεσµός οργανωµένος στην αρχαιότητα. ∆ηµόσια και υποχρεωτική εκπαίδευση δεν υπήρχε.
Από τον πατέρα; (Γενικά στην αρχαιότητα η οικογένεια ως παράγων αγωγής δεν είχε τη σηµασία που έχει στη χριστιανική κοινωνία. Ήταν ένας δεσµός µε περισσότερο πολιτικό και οικονοµικό χαρακτήρα).
Σηµειωτέον ότι:
  • Ο πατέρας δεν έµενε πολλές ώρες στο σπίτι
  • Η διαφορά ηλικίας είναι πολύ µεγάλη. Η ιδεώδης διαφορά µεταξύ παιδαγωγού και παιδαγωγούµενου είναι η µισή γενιά
  • Στις σχέσεις γονέων και παιδιών υπάρχει πολλή συµπτωµατικότητα. Λείπει το αίσθηµα ότι εσύ µόνος σου διάλεξες τον πατέρα σου ή τα παιδιά σου.
  • ∆εν υπάρχει η απαιτούµενη απόσταση
Η σχέση του ώριµου άνδρα προς τον ανώριµο παίδα, στην πιο παιδαγωγική και εξιδανικευµένη εκδοχή της, χαρακτηριζόταν από έρωτα προς τον νέο, ένα αίσθηµα πνευµατικής τεκνογονίας, η επιθυµία να φέρεις στον κόσµο παιδιά της ψυχής σου – όχι του σώµατός σου- οµοιώµατα του ανωτέρου σου εγώ.


Ερώτηση !

Ήταν αυτός ο κανόνας;  Ως γνωστόν,  στον έρωτα δεν υπάρχει κανόνας. Έχουµε και στον ελληνικό παιδικό έρωτα όλη την κλίµακα των αποχρώσεων. Από τη χυδαία αισθησιακή απόλαυση ως την υψηλή ερωτική ανάταση, και από το φιλάρεσκο και επιφανειακό παιχνίδισµα ως το ασυγκράτητο πάθος.

Επίλογος για την παιδεραστία

Κλείνω προς το παρόν το κεφάλαιο της παιδεραστίας µε µερικές τελευταίες επισηµάνσεις.
  • Όσο κι αν µας φαίνεται σήµερα παράξενο, η ανδρική οµοφυλοφιλία εθεωρείτο ένας θεσµός ενισχυτικός του δηµοκρατικού πολιτεύµατος.
Ήταν έρωτας µεταξύ ελευθέρων πολιτών. Γι’ αυτό και οι Τύραννοι ήταν πάντα καχύποπτοι απέναντί της και την κατεδίωξαν εξ αιτίας των ισχυρών δεσµών που δηµιουργούσε και αποτελούσε κίνδυνο για την ανατροπή της τυραννίδας. Την εξιδανίκευση της παιδεραστίας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να δείχνει κανείς ύψιστη γενναιότητα και πίστη στην ελευθερία, την υπέθαλπε και το γεγονός ότι σε πολλές ελληνικές πόλεις υπήρχαν τύραννοι που είχαν δολοφονηθεί από παιδεραστές.

Τυραννοκτόνοι

Το διασηµότερο παράδειγµα είναι ο Ίππαρχος, ο γιος του Πεισίστρατου, που δολοφονήθηκε στην Αθήνα το 514 π.Χ. από το ερωτικό ζευγάρι του Αρµόδιου και του Αριστογείτονα, επειδή είχε προσπαθήσει να αποσπάσει τον Αρµόδιο από τον Αριστογείτονα. Οι απόγονοι αυτών των δύο τυραννοκτόνων φιλοξενούνταν στο πρυτανείο ως επίτιµοι πολίτες, κι έτσι γενιές ολόκληρες Αθηναίων έµαθαν να ταυτίζουν την παιδεραστία µε το θάρρος και το φιλότιµο. Το διπλό άγαλµα των δύο εραστών στήθηκε στην Ακρόπολη. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πολιτικό µνηµείο στην ιστορία της Ευρώπης είναι ταυτόχρονα και το πρώτο µνηµείο ενός ζευγαριού οµοφυλόφιλων.

Επισήµανση

Σε µία κανονική παιδεραστική σχέση, σε καµία περίπτωση ο ερώµενος δεν είχε το στίγµα της θηλυπρέπειας. Είναι γνωστό το σχετικό ανέκδοτο περί του σκανδαλώδους Αλκιβιάδη (φόβητρο αρχικά των γυναικών που φοβόντουσαν να µην χάσουν τον άνδρα τους και κατόπιν των ανδρών µήπως χάσουν τη γυναίκα τους).
Ωστόσο,  από  τα  σχετικά  συµφραζόµενα  των  σωζόµενων  κωµωδιών,προκύπτει ότι, όταν η σεξουαλική επαφή γινόταν δια του πρωκτού, και όχι διαµήρια, όπως ήταν το «κανονικό», εθεωρείτο µειωτική και ταπεινωτική για τον επιβαινόµενο συνεργό. Εξ ου και το σχετικό λεξιλόγιο: καταπύγων, ευρύπρωκτος.
Η περιφρόνηση, που αισθανόταν κάποιος για τον παθητικό partner της επαφής δια του πρωκτού, βρίσκεται θεµελιωµένη στην αντίληψη, ότι ο άνδρας µ’ αυτήν αναλαµβάνει γυναικείο ρόλο και συµπεριφέρεται θηλυπρεπώς. Όποιος ανεχόταν να του εφαρµόζεται αυτή η πρακτική ταπεινωνόταν κατεβαίνοντας στο επίπεδο της γυναίκας (είχε τη ρετσινιά του «γυναικωτού») και υποτασσόταν στον άλλο άνδρα ως σεξουαλικό αντικείµενο. Αυτό όµως δεν συµφωνούσε µε την αντίληψη περί ελευθέρου πολίτη.
Ενδεικτικό τού πόσο η ανδρική οµοφυλοφιλία ήταν σύµφυτο στοιχείο της ελληνικής κοινωνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής είναι ότι έχουµε ιστορικές µαρτυρίες για βασιλείς, ποιητές, φιλοσόφους, καλλιτέχνες που διατηρούσαν τέτοιους ερωτικούς δεσµούς: ο Σωκράτης µε τον Αλκιβιάδη, ο Πλάτων µε τον ∆ίωνα, ο Ευριπίδης µε τον Αγάθωνα, ο Σοφοκλής µε τον ∆ηµοφώντα, ο Θέογνις µε τον Κύρνο, ο σεβάσµιος και συντηρητικός Πίνδαρος µε τον Θεόξενο, ο Πτολεµαίος µε τον Γαλέστη.

Ετεροφυλικές σχέσεις

Απ’ όσα είπαµε µέχρι τώρα θα ήταν λάθος να συναχθεί το συµπέρασµα ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ερωτεύονταν τις γυναίκες. Πέραν όσων αναφέραµε, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι οι Έλληνες της αρχαιότητας ήταν άνδρες όπως όλοι οι άλλοι άνδρες του κόσµου τούτου και πως οι γυναίκες δεν ήταν γι’ αυτούς απαραίτητες µόνο για την αναπαραγωγή και την συνεπαγόµενη διαιώνιση τού είδους.
Είναι διάσηµη η ρήση που αποδίδεται στον ∆ηµοσθένη (οι φιλόλογοι τον λέµε ψευδο-∆ηµοσθένη): «Εµείς οι άνδρες έχουµε τις παλλακίδες για την καθηµερινή φροντίδα του σώµατος, τις εταίρες για την ηδονή και τις νόµιµες συζύγους για να γεννούν παιδιά και να προσέχουν το σπίτι». Όσο κι αν υπάρχει µια ρητορική υπερβολή, φαίνεται πως αποδίδει εν πολλοίς την αλήθεια.

Γάµος

Οι παντρεµένες γυναίκες προορίζονταν – θα το πω για τους γερµανόφωνους– για τα τρία Κ: Kinder – Küche – Kirche ( παιδιά-κουζίνα-εκκλησία). Ο γάµος αποσκοπούσε στην αναπαραγωγή, και υπήρχε επαγρύπνηση για την αγνότητα της γυναίκας και µητέρας, επειδή τα παιδιά έπρεπε να είναι νόµιµα. Εάν µια γυναίκα βιαζόταν ή ξελογιαζόταν, το θύµα από νοµικής, εάν όχι και από ηθικής άποψης ήταν ο σύζυγος. Η µοιχεία ατίµωνε το σύζυγο και πατέρα, γιατί, όπως εξηγήσαµε, υπήρχε ο κίνδυνος να µεγαλώνουν νόθα παιδιά, άρα και µελλοντικοί κληρονόµοι. Ως εκ τούτου, ο σύζυγος είχε το δικαίωµα να σκοτώσει τον µοιχό χωρίς νοµικές συνέπειες, εάν συλλάµβανε το παράνοµο ζευγάρι επ’ αυτοφώρω. Συνηθέστερα δίωκε δικαστικά ή ταπείνωνε σωµατικά τον αντίπαλο του και έπαιρνε διαζύγιο από τη γυναίκα του που έτσι δυσφηµιζόταν. Ο σύζυγος µπορούσε να µοιχεύεται. Ο έγγαµος άνδρας που συνουσιάζεται µε τη γυναίκα ενός άλλου άνδρα γίνεται ένοχος απέναντί του. Αλλά δεν γίνεται ένοχος απέναντι στη γυναίκα του, γιατί αυτή δεν χάνει τίποτα µε το παραστράτηµά του.
Παρά τον κοινωνικό τους αποκλεισµό, οι γυναίκες είχαν ευκαιρίες να βγουν έξω από το σπίτι και να συναντήσουν τους εραστές τους, εάν είχαν αυτή την τάση. Η έµµονη ιδέα των ανδρών ήταν ότι οι γυναίκες ήταν µονίµως διψασµένες για σεξ και ότι θα έπρεπε να είναι υπό έλεγχο. Ήταν επιπόλαιες και ανεύθυνες, πάντοτε έτοιµες να υποκύψουν στον πειρασµό και δεν τις χαρακτήριζε ο αυτοέλεγχος των ανδρών.
Η παρθενία των κοριτσιών προστατευόταν µε ιδιαίτερη προσοχή, και ο γάµος συχνά κανονιζόταν κατά την έναρξη της εµµήνου ρύσεως ή και πριν από αυτήν.
Τέλος, θα πρέπει να πούµε ότι δεν ήταν δυνατόν να µην υπήρχαν γυναίκες που απολάµβαναν το έρωτα του συζύγου τους. Σώζονται πολλά επιτύµβια επιγράµµατα που αναφέρονται µε συγκίνηση στη συζυγική αγάπη. ∆εν µπορούµε να θεωρήσουµε όλα τα επιγράµµατα ανειλικρινή. Πχ.: 
Η Χαιρεστάτη βρίσκεται θαµένη σ’ αυτό τον τάφο. Όταν ζούσε,
Ο σύζυγός της την αγαπούσε. Όταν πέθανε τη θρήνησε.

Εξωσυζυγικές σχέσεις

Στο δίληµµα: ερωτική ηδονή ή συζυγική πίστη, οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι προτιµούσαν το πρώτο.
Τα κορίτσια, όπως είπαµε, παντρεύονταν νωρίς στην ηλικία περίπου των 14 ετών, όταν εµφανιζόταν η έµµηνος ρύση. Οι άνδρες συνήθως γύρω στα 30, έπρεπε δηλαδή να περιµένουν διπλάσιο χρόνο. Αυτό σήµαινε ότι οι νεαρές παντρεµένες γυναίκες περιστοιχίζονταν από άνδρες της ηλικίας τους που θα παρέµεναν άγαµοι για πολλά ακόµη χρόνια. Καθήκον της γυναίκας ήταν να είναι πιστή στο σύζυγό της. Για τον άνδρα δεν υπήρχε ηθικός στιγµατισµός αν αναζητούσε την σεξουαλική ικανοποίηση εκτός γάµου. Θα έπρεπε µόνο να µην επιδεικνύει τις εξωσυζυγικές δραστηριότητες στη γυναίκα του. Επειδή όµως οι εξωσυζυγικές σχέσεις του µε την σύζυγο ενός πολίτη µπορεί να είχαν ακραίες συνέπειες, εάν αποκαλύπτονταν, µια εύκολη καταφυγή ήταν η πορνεία.

Πορνεία

Η πορνεία λειτουργούσε, πολύ περισσότερο απ’ ότι σήµερα, ως ένας θεσµός ρυθµιστικός για τη διοχέτευση σεξουαλικών δυνάµεων που ζητούσαν εκτόνωση, προστατεύοντας ταυτοχρόνως την κοινωνική ευταξία, διότι κρατούσε τους ακόµη άγαµους ή τους ήδη έγγαµους µακριά από τις θυγατέρες και τις συζύγους των αστών. Γι’ αυτό η πορνεία δεν ήταν ποινικοποιηµένη, αλλά την καλλιεργούσαν ως σηµαντική διασκέδαση των ανδρών.

Πορνεία ασκούσαν:
  1. Οι πόρνες, οι οποίες είχαν κάποια νοµική προστασία από τους νόµους και έπρεπε να πληρώνουν φόρους, είτε ως ιδιώτες είτε ως εργαζόµενες σε πορνείο.
  2. Οι παλλακίδες, οι οποίες ήταν ερωµένες και δούλες µαζί. Η παράνοµη συµβίωση ήταν προφανώς ακριβότερη από τις περιστασιακές σχέσεις και αποτελούσε προνόµιο των πλουσίων.
  3. Οι εταίρες, πόρνες πολυτελείας, βρισκόταν στην ανώτερη βαθµίδα της πορνείας. Ήταν γυναίκες συνοδοί, που σε πολλές περιπτώσεις διέθεταν µόρφωση και γι’ αυτό µπορούσαν να συµµετάσχουν µε αξιώσεις σε µια ανδρική παρέα. ∆ιάσηµη η Ασπασία, που είχε έλθει από τη Μίλητο.
  4. Πολύ µικρότερη φήµη είχαν οι κοπέλες που πληρώνονταν για να εξυπηρετούν τους άνδρες στα συµπόσια. Θα έπρεπε να παίζουν µουσικά όργανα και να χορεύουν, και η βραδιά θα ολοκληρωνόταν µε τις σεξουαλικές υπηρεσίες τους στους άνδρες που κάθονταν στα ανάκλιντρα.
Τώρα,  σε ό,τι αφορά τους τρόπους της γενετήσιας επαφής, όπως όπως βλέπουµε στις µαρτυρίες, τα πάντα πρωκτού, πεολειχία απεικονίσεις των αγγείων και διαβάζουµε στις φιλολογικές εγένοντο: συνουσία δια του κόλπου, συνουσία δια του αιδοιολειχία, οµαδικές συνευρέσεις.

Έλεγχος των γεννήσεων

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι η πορνεία χρησίµευε και ως παράγοντας ελέγχου των γεννήσεων.
Άλλοι τρόποι οικογενειακού προγραµµατισµού ήταν:
  • Αντισύλληψη: υπολογισµός γόνιµων ηµερών (λανθασµένος), διακεκοµµένη συνουσία, διάφορα ανορθολογιστικά µέσα: µάγια, φυλαχτά (Πολλοί θεωρούσαν ότι η αποτροπή της εγκυµοσύνης είναι πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο).
  • Έκτρωση: καθαρτικά διαφόρων ειδών, πίεση στην κοιλιακή χώρα, δυνατά άλµατα, διαδροµή πάνω σε κάρο στους ανώµαλους ελληνικούς δρόµους.
  • Έκθεση των βρεφών κυρίως των κοριτσιών, λόγω προίκας (Νέα Κωµωδία) και σπανιότερα παιδοκτονία.
Λεσβιακός έρωτας

Για τη γυναικεία οµοφυλοφιλία έχουµε πολύ λίγα στοιχεία, κι αυτό εξ αιτίας της ανδροκρατικής κοινωνίας που ασχολήθηκε φιλολογικά και εικαστικά µε ό,τι έκαναν κατά βάση οι άνδρες.
Είναι γνωστή βέβαια η περίπτωση της Σαπφώς στη Λέσβο. Στη Σπάρτη, το φαινόµενο πρέπει να ήταν ευρύτατα διαδεδοµένο. Το γεγονός ότι οι γυναίκες συνδέονταν ερωτικά ήταν αποδεκτό ως µέρος της ζωής, αλλά σ’ αυτή τη σχέση δεν αποδιδόταν η σηµασία που είχε η αντίστοιχη σχέση των ανδρών.

Αυτοϊκανοποίηση

Όλα αυτά που λέµε ισχύουν εάν κάποιος έχει ερωτικό σύντροφο. Η σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση φαίνεται ότι ήταν η έσχατη λύση για όσους δεν είχαν σύντροφο, άνδρες και γυναίκες. Τόσο στους κωµωδιογράφους όσο και στα αγγεία έχουµε αναπαραστάσεις µε άνδρες «εν δράσει». Οι µοναχικές γυναίκες, παρ’ όλο που τα στοιχεία δεν είναι πολλά, φαίνεται ότι χρησιµοποιούσαν ένα υποκατάστατο πέους, έναν τεχνητό φαλλό, τον όλισβον. Ο όλισβος φτιαχνόταν συνήθως από (φουσκωµένο) δέρµα και πριν από τη χρήση έπρεπε να αλειφτεί µε λάδι.
Γυναίκες και άνδρες, όταν συµµετέχουν σε σκηνές οµαδικού σεξ και τυχαίνει να µην έχουν επαφή, εικονίζονται ορισµένες φορές να αυτοϊκανοποιούνται για παρηγοριά.

Εν κατακλείδι

Τα ερωτικά ήθη και η σεξουαλική συµπεριφορά των αρχαίων Ελλήνων, που προσπάθησα να σας εξηγήσω προηγουµένως, συµπλέκονται αναγκαστικά µε την λειτουργία της ελληνικής πόλεως.
Ιδιαιτέρως το πιο ιδιόρρυθµο για µας σήµερα φαινόµενο ερωτισµού, εκείνο του παιδικού έρωτα, τροφοδοτούνταν και κέρδιζε τη ζωτικότητά του µέσα από τους δεσµούς των ελεύθερων πολιτών. Όταν από τον 4ο π.Χ. οι ελληνικές πόλεις αρχίζουν να φθίνουν, όταν η αθηναϊκή δηµοκρατία αποτελεί παρελθόν, όταν ο Αλέξανδρος καταβροχθίζει την Ελλάδα και την Ανατολή και οι επίγονοι του εγκαθιδρύουν αχανή µοναρχικά βασίλεια, ένας άλλος κόσµος αναδύεται. ∆εν θα πω καλύτερος ή χειρότερος. ∆εν έχει άλλωστε νόηµα. Πάντως ένας κόσµος τελείως διαφορετικός. Με τον κοσµοπολιτισµό του, την γοητεία τής «παρακµής» και τα πάθη του.
Σ’  αυτόν τον καινούργιο,  ελληνιστικό κόσµο ο πολίτης γίνεται άτοµο.  Ο παιδικός έρωτας, ο κατ’ εξοχήν ελληνικός έρωτας, έχασε κάθε παιδαγωγική λειτουργία. Είχε κάνει τον κύκλο του. Έτσι η κοινωνική και παιδαγωγική αποστολή, που εξωράιζε ή συγχωρούσε το παρά φύσιν εξέλιπε και έµεινε µόνο το πάθος. Σ’ αυτήν την κατάσταση τον παρέλαβαν οι Ρωµαίοι, αυτόν καταδίκασε αυστηρά ο Χριστιανισµός.

Επίλογος

Ίσως σε µερικούς σηµερινούς Έλληνες – όχι ίσως, είναι βέβαιο– όλα αυτά να ακούγονται ως µία αποµυθοποίηση των αρχαίων Ελλήνων, γι’ αυτό και αντιδρούν κατά καιρούς.
Θα πρέπει, αν εκτιµάµε το παρελθόν µας, πρώτα-πρώτα να το γνωρίσουµε καλά, χωρίς ρητορικούς στόµφους και εθνικιστικές εξάρσεις. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουµε ότι ο αρχαιοελληνικός κόσµος δεν είναι πρότυπο για µίµηση – δεν θα ήταν δυνατόν να είναι. Είναι ένας κόσµος προκλητικά ενδιαφέρων στον οποίο ο άνθρωπος των νεώτερων χρόνων βρήκε να ενυπάρχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισµού. Γι’ αυτό ακριβώς οι ξένοι, οι ∆υτικοί δηλαδή, τον µελετούν και τον σπουδάζουν.
             *  *  *
Προσπαθήσαµε να βάλουµε στα όρια µιας οµιλίας το ωραιότερο, ευγενέστερο και γλυκύτερο συναίσθηµα του ανθρώπου, τον Έρωτα – όπως αυτό µαρτυρείται σε µια κοινωνία µιας εποχής. Ποιος φιλόλογος όµως, ποιος ιστορικός και ποιος αρχαιογνώστης µπορεί να µας µιλήσει για τους ανεκπλήρωτους πόθους και τις ερωτικές φαντασιώσεις των αρχαίων Ελλήνων. Κανείς! Ο Έρωτας δεν πιάνεται! 

Κείμενο -Εισήγηση του Βασίλειου Π. Βερτουδάκη



Επιλογή βιβλιογραφίας για το θέµα:
E. Borneman, H πατριαρχία, Αθήνα (Μ.Ι.Ε.Τ.) 1988. [Ογκώδες και καταιγιστικό σε πληροφορίες βιβλίο. Αναπτύσσει εξαντλητικά την επιστηµονική υπόθεση περί µητριστικών κοινωνιών. Η θεώρησή του είναι µαρξιστική].
L. Brisson, Το αµφίβολο φύλο. Ανδρογυνία και ερµαφροδιτισµός στην ελληνορωµαϊκή αρχαιότητα, Αθήνα (Μ.Ι.Ε.Τ.) 2003.
K. J. Dover, Η οµοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα (εκδ. Χιωτέλλη) 1990. [Βιβλίο µεγάλης επιστηµοσύνης, εξαντλεί το θέµα, µε µεγάλη έµφαση στις πηγές. Πλούσια εικονογράφηση].
Α. Λεντάκης, Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα, 4 τόµοι, Αθήνα (εκδ. Καστανιώτη) 1997-99.
Mossé, Η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα (εκδ. Παπαδήµα) 42004. [Πολύ αξιόλογο βιβλίο για τη θέση της γυναίκας]. Περιοδικό Αρχαιολογία,  τεύχος 10,  Φεβρ.  1984.  [Ωραίο αφιέρωµα µε πλούσια εικονογράφηση από αγγεία].
Reinsberg, Γάµος, εταίρες και παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα (εκδ.  Παπαδήµα) 1999. [Πολύ καλό, προσιτό, ευσύνοπτο και κατατοπιστικό εγχειρίδιο για το θέµα, µε εικονογράφηση].
B. Sergent, Οµοφυλοφιλία στην ελληνική µυθολογία, Αθήνα (εκδ. Χατζηνικολή) 1985.
B. Sparkes, Ελληνικός πολιτισµός, Αθήνα (εκδ. Καρδαµίτσα) 2002, σσ. 297-313.
Ι. Συκουτρής, Πλάτωνος Συµπόσιον. Κείµενον, µετάφρασις και ερµηνεία, Αθήνα (εκδ. Εστία) 71982. [Μνηµειώδης και τολµηρή έκδοση για τα ελληνικά δεδοµένα της εποχής, 1η έκδοση 1934].
R. Tannahill, Ιστορία των σεξουαλικών ηθών, Αθήνα (εκδ. Τραυλός) 1998.

V. Vanoyeke, Η πορνεία στην Ελλάδα και στη Ρώµη, Αθήνα (εκδ. Παπαδήµα) 1996.

                                                                                                              "Vaia"