Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Πολιτική Αναδρομή εν όψει εκλογών 2015 .

  



  Καλησπέρα φίλοι μου , ήρθε η ώρα της αλήθειας , της κρίσης , της επιλογής, τα ψέματα και ο χαβαλές τελείωσαν και πρέπει να σκεφτούμε καλά , υπεύθυνα και για το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των παιδιών αυτού του τόπου , ας αφήσουμε με την ψήφο μας κάτι καλό σ’ αυτόν τον τόπο , ώστε να είναι υπερήφανες  για τις αποφάσεις μας οι επερχόμενες γενιές και να μην αποτελέσουμε μία μαύρη σελίδα της ιστορίας. Δυστυχώς πρέπει να επιλέξουμε κάτι, το άκυρο λευκό τα θεωρώ άκαιρα και στάση δειλίας, φυσικά δεν είναι λογική «το μη χείρον βέλτιστον», αλλά αυτό μας προσφέρει αυτή την στιγμή η κυρία (Δημοκρατία)   με αυτό πρέπει να πορευτούμε.
  Θα σας πω μια ιστορία και θέλω να την εικονοποιήσετε στο μυαλό σας, να την βάλετε σε έναν πίνακα και στο τέλος της, να πάμε λίγο πίσω να αποκτήστε δηλ. μια απόσταση από το έργο και να δείτε την γενική εικόνα , μακριά από συναισθηματισμούς (γιατί σαν λαός όλα τα κάνουμε βασισμένοι στο συναίσθημα και την λογική την παραμερίσαμε λίγο).
  Η Ιστορία θα είναι σύντομη παρόλο που περιλαμβάνει πολλά έτη.
- Από το 1974 μέχρι το 1981 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ακτήμων) υπέγραψε την συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και η προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
- 1981 έρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση (στα πρότυπα του ΚΚΕ), έκανε συνταγματική αναθεώρηση το 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις εξουσίες του Προέδρου και τον καθιστά puppet . {Το 1944, ο μόλις 25 ετών Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένα από τα πέντε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του Bretton Woods - που σχεδίασε ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας ως τις πετρελαϊκές κρίσεις του '70. Τι είναι το σύστημα Bretton Woods (Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρωπότητα γνώρισε μια περίοδο πολύ μεγάλης νομισματικής αστάθειας που περιλάμβανε υπερπληθωριστικές τάσεις με φυσικό επακόλουθο τις συχνές και μεγάλες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έτσι προς το τέλος του πολέμου, πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Bretton Woods και εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της GATT καθώς και η υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που έγινε γνωστό ως το σύστημα του Bretton Woods.)} Επί θητείας του ο δανεισμός για καλοταισμένους πολίτες και ΟΧΙ ΜΟΝΟ καλά κρατούσε, δεδομένης λοιπόν της απροθυμίας των διεθνών επενδυτών να χρηματοδοτήσουν την αλματώδη αύξηση του δανεισμού, ο Παπανδρέου κατέφυγε στις ελληνικές τράπεζες που ήταν υπό κρατικό έλεγχο, ειδικότερα το 80% του συνολικού δημοσίου χρέους το καλοκαίρι του 1989 (όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία) ήταν εσωτερικό και  η δραχμή υποτιμήθηκε 2 φορές. Οι κυβερνήσεις μετά το 1990 στράφηκαν μαζικά σε ξένες τράπεζες, ενώ ιδιωτικοποίησαν και πολλές ελληνικές .
- 1990 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης , τέθηκαν οι βάσεις για την ενιαία νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ο.Ν.Ε.
- 1996-2004 Κωνσταντίνος Σημίτης , 8 χρόνια και 2 μήνες πρωθυπουργός της χώρας , γίνεται επιτέλους η πολυπόθητη ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, το 2001, παίχτηκε και ένα παιχνιδάκι πάνω στα στατιστικά στοιχεία που δώσαμε στην Ευρώπη για να φανεί ότι είμαστε άξιοι να μπούμε στην ΟΝΕ , τα "greek statistics" που λέγαμε ? Αλλά το σχέδιο μόλις είχε αρχίσει ,προέτρεψε τους μικροκαταθέτες να επενδύσουν τα λεφτά τους σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και όταν  λόγω έλλειψης εμπειρίας του συστήματος αυτό έσκασε σαν φούσκα ,ήρθε ο Σημίτης να επιρρίψει την ευθύνη στους επενδυτές, λέγοντας, «Ας πρόσεχαν», και η εξαθλίωση του Έλληνα, που επιδιώκει το εύκολο κέρδος, επετεύχθη.
- 2004 Κώστας Καραμανλής , σύντομη θητεία , ενόχλησε πολλούς και ο Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ήταν η ταφόπλακά του. Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (Βουκουρέστι) και τότε εμφανίσθηκε το «Σχέδιο Πυθία». Το σχέδιο Πυθία περιελάμβανε τέσσερα κύρια σημεία: πολιτική αποσταθεροποίηση (υπόθεση μονής Βατοπεδίου), επιχειρηματική αποσταθεροποίηση (υποβάθμιση ελληνικής οικονομίας), κοινωνική αποσταθεροποίηση (κοινωνική αναταραχή και τρομοκρατικές ενέργειες) και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική .Προβλήματα οικονομικά υπήρχαν ,ζητήθηκαν περικοπές από τον Υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, αλλά θεώρησε ότι λόγω της ευφορίας των πολιτών ενόψει Ολυμπιάδας ,να μην προχωρήσει στις περικοπές  και αρνήθηκε, μέγα λάθος.
- 2009 Γιώργος Παπανδρέου ,ανέβηκε στην εξουσία με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», δήλωσε την πρόθεσή του για δημοψήφισμα αλλά μετά από πιέσεις (?), δέχθηκε να έρθει το θέμα στην βουλή ,όπου και πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου , άτακτη χρεωκοπία , ΔΝΤ .
- 2011 Αντώνης Σαμαράς , τον κυνηγάει (και καλά κάνει) το παρελθόν (Υπουργός Εξωτερικών), 1990-92 , τα κονδύλια απόρρητων δαπανών που διαχειρίζεται ανέρχονται σε 2δις δραχμές , παρ' όλη την έρευνα δεν βρέθηκε τίποτα και η υπόθεση μπήκε αρχείο. Όντας πρόεδρος της Ν.Δ.  ακολούθησε αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή τακτική, βασισμένη στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του «Μνημονίου 1» και της υιοθέτησης νέου μίγματος πολιτικής, προς την κατεύθυνση της λήψης αναπτυξιακών μέτρων και τόνωσης της αγοράς, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων ως αδύνατη και ουτοπική, (σας θυμίζει κάτι ή κάποιον αυτό?). Υπολογίζοντας ως απειλή τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, στις 11 Φεβρουαρίου 2012 υπερψήφισε τα μέτρα του «Μνημονίου 2» ώστε να εξακολουθήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από νέα δανειακή σύμβαση , εγκαταλείποντας έτσι την αντιμνημονιακή του πολιτική.
  Φτάσαμε στο τώρα και εμφανίσθηκαν από το πουθενά πολλοί επίδοξοι εραστές της καρέκλας , διότι αγαπητοί μου σκέφτηκαν (και καλά έκαναν) ότι ο Έλληνας ξεχνάει και εφόσον είναι λάτρης του προεκλογικού λαϊκισμού, της φανφάρας και των υποσχέσεων και όχι της ιστορίας, γιατί να μην επωφεληθούν και αυτοί , γιατί να μην στήσουν κι’ αυτοί το παρακράτος τους και τον μηχανισμό τους για να τρώνε άλλα 10 χρόνια από την πλάτη σου? 
  Όπως έχεις διαπιστώσει και εσύ , έχεις φάει πολύ βαλούτα όλα αυτά τα χρόνια , άλλαξε και μια φορά το μενού σου σε κάτι πιο υγιεινό , έτσι για αλλαγή .

 Πρόταση , αν παρόλα αυτά δεν ξέρεις ακόμα τι να ψηφίσεις (σαν και του λόγου μου) ψήφισε ή το λιγότερο κακό ή σε τοπικό επίπεδο ,άτομα που γνωρίζεις, με ήθος και όχι κόμμα και ίσως αν μαζευτούν πολλοί μπορέσουν εκ των έσω να αλλάξουν και τον τρόπο σκέψης όλου του κόμματος ή έστω βάλουν φρένο (αντιταχθούν) σε κομματικές αποφάσεις που θα αποβούν μοιραίες για τον Έλληνα και την Πατρίδα .

                                                                                 "Vaia"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου